Cîțu: În sfârşit a fost luată decizia ca o parte dintre băncile ruseşti să fie excluse din SWIFT. Ar trebui ca toate să fie excluse
Florin Cîţu spune într-o postare publicată duminică pe Facebook că ar trebui ca toate băncile ruseşti să fie excluse din sistemul interbancar SWIFT şi susţine că România ar trebui să blocheze orice sursă de finanţare, mai ales de la buget, pentru companiile deţinute de ruşi.
"În sfârşit a fost luată decizia ca o parte dintre băncile ruseşti să fie excluse din SWIFT. Ar trebui ca TOATE să fie excluse. Foarte imporant: banca naţională a Rusiei nu mai are acces la activele sale din străinătate. DAR, pentru a avea efect, aceste măsuri trebuie implementate de fiecare ţară în parte URGENT. Este partea cea mai importantă: identificarea tuturor surselor de finanţare care ajung la Moscova şi blocate. România trebuie să implementeze rapid aceste măsuri şi să blocheze orice sursă de finanţare, mai ales de la buget, pentru companiile deţinute de ruşi", scrie Cîţu, duminică, pe Facebook.
De asemenea, preşedintele PNL cere autorităţilor ca, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), să oprească "toţi propagandiştii Moscovei" din media locală.
"Este momentul ca România, prin intermediul ANCOM şi al CNA, să oprească toţi propagandiştii Moscovei din media locală", a mai scris Cîțu pe Facebook.
Pe 24 februarie, CNA a transmis un comunicat de presă prin care le recomanda furnizorilor de servicii media audiovizuale ca, în cadrul emisiunilor informative şi de dezbatere în care se abordează subiectul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, să asigure respectarea obligaţiilor legale privind informarea corectă a publicului, scrie Agerpres.
Printre recomandările CNA se aflau: difuzarea de informaţii preluate din surse oficiale şi surse de încredere, euroatlantice şi internaţionale; verificarea oricăror informaţii legate, direct sau indirect, de agresiunile Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei; rigoare şi acurateţe în prezentarea şi dezbaterea subiectului privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice; respectarea regulilor deontologice şi acordarea unei atenţii speciale fiecărui mesaj diseminat cu decenţă, discernământ, responsabilitate şi cu evitarea senzaţionalului, astfel încât să nu fie indusă panica şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor.
"În vederea prezentării într-un mod obiectiv şi echilibrat a subiectelor de acest gen, Consiliul apreciază contribuţia presei audiovizuale în mod responsabil la combaterea ştirilor false şi intensificarea măsurilor redacţionale şi editoriale ale radiodifuzorilor, în scopul de a promova informaţiile din surse bine documentate şi de a asigura o informare corectă a publicului", mai transmitea CNA.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News