Ciolacu vrea să scadă prețurile alimentelor. Economiștii avertizează: "Reduce oferta, elimină de pe piață anumiți producători"
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pregătește un act normativ care să plafoneze adaosul comercial pentru o perioadă limitată, pe tot lanțul, de la producător și până la raft. Azi, la Guvern, sunt așteptați reprezentanții retailerilor pentru a discuta despre măsură.
„Ordonanța austerității” a fost publicată de Guvern: ce noi măsuri conține
Singurii bugetari care scapă de măsurile de austeritate ale guvernului
Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok poze ilizibile despre care susține că sunt facturile zborurilor Nordis
Ciolacu, răspuns ironic când a fost întrebat de facturile pentru zborurile Nordis
George Simion, despre Guvernul Ciolacu 2: „N-aţi auzit vocea poporului”
Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere
Ilie Bolojan: „Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România”
Marcel Ciolacu: „Funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei”. Ce spune despre sănătate și educație
Acord politic semnat de PSD-PNL-UDMR-minorităţi. Crin Antonescu, anunțat oficial candidatul coaliției
Guvernul se întâlnește astăzi cu reprezentanții marilor magazine ca să pună la punct un plan de reducere a prețurilor la alimentele. Planul Executivului este să stabilească 10 produse de bază pentru care adaosul comercial să aibă o limită maximă.
"Sunt ferm convins că vom comunica deciziile. De aceea au fost invitați, să luăm o decizie împreună", a spus Ciolacu.
Întrebat cu cât și-ar dori să scadă prețurile, el a răspuns: "Cât mai mult"
În condițiile în care sunt alimente care s-au scumpit și cu 60 de procente în ultimul an, măsura ar urma să mai reducă din cheltuielile românilor, care oricum se duc în mare parte pe mâncare.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, a vorbit la Digi24 despre impactul economic al acestor plafonări.
"În Ungaria, guvernul a încercat să pună plafonări, dar o plafonare reduce oferta, niciun producător nu va vinde în pierdere. Așadar, în Ungaria, oferta s-a redus, iar inflația e peste 20%, iar ratele de dobândă semnificativ, chiar duble față de România.
O plafonare elimină de pe piață anumiți producători sau vânzători pentru care acea activitate nu mai e profitabilă.
În România se mai poate întâmpla ca un comerciant, producător va vrea să faca profit, dar el are costuri fixe care trebuie acoperite, de aceea marjele sunt diferite. Un comerciant poate să mărească marjele pentru alte produse. Pentru unele produse vom plăti poate un preț mai mic, dar un preț mai mare pentru altele, ca el să obțină rezultatele pe care le vrea.
Depinde cum va fi stabilită plafonarea, în cazul în care pentru anumiți comercianți producătorul va fi extrem de greu de a face profit din producerea sau vânzarea acelui bun e risc să dispară anumite părți din oferta de pe piață.
Cea mai bună variantă e creșterea concurenței, dar noi tocmai am îndepărtat concurența. Acum o lună, două, pe motiv că prețurile pentru alimentele din Ucraina sunt prea mici, am impus restricții pentru alimentele din Ucraina, practic a dispărut o ofertă cu preț mic. Automat, oferta care rămâne e cu preț mai mare și duce la un preț mai mare la raft", a declarat Codirlașu.
Marcel Ciolacu, a anunțat, încă de la prima sa ședință în calitate de prim-ministru al României, că „urgența maximă” a cabinetului său o reprezintă schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. De asemenea, premierul Ciolacu a spus că, pe lângă reducerea inflației „la o singură cifră”, este la fel de important „să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”.
"Urgența maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază, pe întreg lanțul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marile lanțuri de magazine, cu producătorii, cât și cu distribuitorii", a spus Ciolacu. "Trebuie să convenim un efort comun astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. E un gest obligatoriu față de toți oamenii care au suportat efectele unei inflații înalte în ultimul an. Acum e important să ducem inflația la o singură cifră cât putem de repede, dar, la fel, e important să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România", a spus șeful Executivului.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News