Live

Ciolacu, atac la fostul ministru al Energiei: Păi măi, mintea ta n-a putut gândi că îți trebuie zonă de stocare pentru energia solară

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu l-a criticat marți pe fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, că nu s-a gândit la stocare, atunci când România a planificat investiții în regenerabile. Șeful Guvernului spune că piața de energie din România este extrem de tensionată în aceste zile, deoarece pe timpul zilei fotovoltaicele produc în exces și România exportă, în timp ce la orele de seară când dispare soarele producția internă nu acoperă consumul din cauza secetei (râurile și lacurile de acumulare nu mai alimentează hidrocentralele), așa că România este obligată să importe scump, transmite Economedia.ro

„Vă spun cinstit: nu e suficient să fii ministru sau prim-ministru. Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule: ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât timp ajung la maturitate aceste proiecte. Am ajuns pe energie verde să fim printre fruntașii producători din Europa, depășim cred reactoarele de la Cernavodă. 

Păi măi, domn ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin fondul de modernizare, mintea ta n-a putut gândi că îți trebuie zonă de stocare și că România are o interconectare mare de altfel la nivel european de aproape 30% și că vei produce când va fi vânt și soare mai mult decât consumi? Cu energia de la nuclear avem ce face, că e energie de bandă. Avem cel mai bun mix energetic din Europa. Dar când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare, nu ne-a dus capul. Cel mai rău în administrație și cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Guvernul plănuiește să aloce bani din fondul de modernizare ca investitorii care au construit parcuri fotovoltaice și eoliene în România să aibă până la 25% capacități de stocare până în 2027, conform unor surse guvernamentale consultate de Economedia.

Consumul mare de energie ridică prețurile

Guvernul nu recomandă folosirea mașinii de spălat seara și aerul condiționat la temperaturi foarte scăzute. Recomandările vin în contextul în care în aceste zile caniculare, consumul de electricitate depășește capacitatea de producție a țării. Prețurile la energie au crescut în ultima perioadă, pe fondul valului neobișnuit de puternic de căldură. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că faptul că avem acces la energie de import a pus presiune în scădere pe prețuri. 

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Nu există un risc asupra echilibrului sistemului național sau riscul unor avarii generalizate pe zone largi. Pot apărea, din cauza temperaturilor ridicate, anumite probleme strict locale și sunt convins că le putem rezolva rapid. 

E important să avem interconexiuni cu țările vecine. Dacă nu le-am fi avut, prețurile ar fi fost și mai mari, deși în spațiul s-a spus că importurile duc la creșterea prețurilor. E un neadevăr. Faptul că avem acces la energie de import a pus presiune în scădere pe prețuri. 

Din perspectiva sistemului energetic național, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească mașina de spălat rufe sau vase sau alți consumatori în acest vârf de seară, orele 18-21”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Dezvăluiri privind un nou zbor privat Nordis care l-a avut la bord pe Marcel Ciolacu. Unde a fost liderul PSD

Ciolacu: „Sunt încrezător că România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”

Ultima explicație a lui Ciolacu în cazul zborului cu avionul privat Nordis: „Eu cu fiul meu am vrut și noi să avem o aroganță”

Partenerii noștri