Live

Ciolacu, despre referendumurile lui Nicușor Dan: Ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm?

Data publicării:
Primarul general al capitalei si premierul Romaniei sustin o conferinta de presa la sediul Primariei Municipiului Bucuresti, 19 septembrie 2024. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a afirmat, joi, că reprezentanţii formaţiunii sale în Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor vota pentru referendum, întrucât „întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit”. „Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atuncea toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers”, a adăugat el, menţionând că este un adept al descentralizării autorităţilor locale.

„Am anunţat deja, consilierii generali ai PSD vor vota pentru acest exerciţiu democratic. Întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit. Cum vor vota sau nu bucureştenii...”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu, întrebat despre referendumul din Bucureşti, informează News.ro.

El a detaliat că orice temă adusă în discuţie reprezintă un exerciţiu democratic, indiferent dacă el este sau nu de acord cu acea temă.

„Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atuncea toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers”, a adăugat premierul.

El a menţionat că nu va vota în Capitală întrucât nu are buletin de Bucureşti.

Ce spune Ciolacu despre descentralizare

Întrebat cum se poate organiza un referendum local împreună cu alegerile, Ciolacu a răspuns: „Nu e atributul meu, întâi iniţiatorul este Consiliul General al Capitalei, pe urmă se adresează Guvernului, ministrul Justiţiei, ministrul de Interne, avizatorii acestei iniţiative pornite de la Consiliul General, vor spune dacă se poate sau nu”.

„Eu nu mai schimb nicio lege, suntem în timpul jocului, schimbăm legile chiar după fiecare?”, a susţinut premierul.

Răspunzând unei alte întrebări, Ciolacu a spus: „Eu cred în descentralizare, cred în continuare în descentralizarea autorităţilor locale şi tot vorbim de ea de 30 şi ceva de ani şi este cazul să facem această descentralizare. Dacă bucureştenii consideră că desfiinţarea primăriilor de sector ajută la această descentralizare, aşa o să facem. De aceea am spus, orice exerciţiu democratic este binevenit, astfel încât Parlamentul să ştie cum să legifereze”.

Referendumurile lui Nicușor Dan, anunțate după câștigarea unui nou mandat la PMB

Proiectele privind organizarea celor două referendumuri anunţate de Nicuşor Dan încă din seara câştigării celui de-al doilea mandat de primar general al Capitalei sunt pe agenda şedinţei Consiliului General din 21 octombrie. Dacă proiectele vor fi votate de către consilieri, consultarea publică va avea loc în 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Nicuşor Dan a anunţat întrebările la care bucureştenii sunt chemaţi să răspundă cu „DA” sau „NU”:

  • 1.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
  • 2.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marcel Ciolacu avertizează că industria auto este în „descreștere” și pot urma concedieri masive

Nicuşor Dan, întrebat dacă este de acord cu desființarea sectoarelor din București: „Discuţia asta este pentru 2028, eventual”

Nicușor Dan, despre referendum simultan cu prezidențialele: „Guvernul poate da o reglementare specială.” Cât costă consultarea populară

Ciolacu, după ce Nicolae Ciucă a anunţat că nu va mai participa la şedinţele coaliţiei: Putem comunica prin telepatie

Partenerii noștri