Live

Ciolacu, despre anunțul PNL și USR privind contestarea la CCR a numirii lui Iordache la Consiliul Legislativ: Nu mai bine nu-l votau?

Data publicării:
Președintele PSD, Marcel Ciolacu. Foto: InquamPhotos/ George Călin

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că nu a existat o negociere între PSD și USR sau PNL pentru numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. Întrebat ce părere are de faptul că PNL și USR au anunțat că vor contesta la CCR numirea acestuia, Ciolacu a răspuns retoric: „Nu mai bine nu-l votau?”.

Reporter: Atât liberalii, cât și cei de la USR au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ.

Marcel Ciolacu: Păi nu mai bine nu-l votau? Decât să-l conteste? E dreptul lor constituțional și mă bucur că fac acest lucru. Eu știu că grupul Partidului Național Liberal are peste 100 de membri. Știți și dumneavoastră același lucru. Iar domnul Zegrean a avut 41 de voturi.

Reporter: Credeți că și de la PNL și de la USR au fost voturi pentru Florin Iordache?

Marcel Ciolacu: Eu nu știu, fiindcă a fost un vot secret și nici n-am fost la parlament în ziua respectivă. Din câte știu grupul Partidului Național Liberal are peste 100 de membri, atât la Cameră cât și la Senat, iar domnul Zegrean a avut 41 de voturi. S-a întâmplat ceva.

Reporter: Din ce știți dumneavoastră, a exista vreo negociere cu PNL sau cu USR pentru voturi pentru Florin Iordache?

Marcel Ciolacu: Nu. Nu a existat această negociere.

Florin Iordache a fost numit, marți, prin votul parlamentarilor, președinte al Consiliului Legislativ. El a obținut 185 de voturi, față de 41 obținute de contracandidatul său, Augustin Zegrean, propus de PNL. Potrivit legii de funcționare a Consiliului Legislativ, mandatul președintelui este pe viață. Acesta nu poate fi înlocuit sau demis din funcție. Potrivit declarației de avere a fostului președinte, Dragoș Iliescu, care a demisionat în urmă cu câteva zile, șeful Consiliului Legislativ este remunerat cu un salariu de 12.000 de lei pe lună.

După rezultatul votului, PNL și USR au intrat într-un conflict, în condițiile în care cele două formațiuni s-au acuzat reciproc de blat cu PSD. Liberalii îi acuză pe cei din USR că l-au votat pe Florin Iordache și amenință că după alegeri nu vor face o alianță cu un partid care „l-a susținut pe cel care a dat OUG 13”. De partea cealaltă, USR îi acuză pe liberali că sunt „mincinoși”. Ambele formațiuni vor să conteste la CCR numirea lui Iordache. 

Deși votul a fost secret, calculele arată că Florin Iordache a obținut 168 de voturi de la PSD-Pro România-ALDE și alte 17 voturi de la celelalte partide. Pe Augustin Zegrean l-au votat doar 41 de parlamentari în condițiile în care PNL și USR au avut 61 de voturi, iar liberalii susțin că parlamentarii partidului au votat toți cu Zegrean.

„USR nu l-ar vota în vecii vecilor pe Florin Iordache nici la șefia unei scări de bloc. Afirmațiile acestea despre noi, care ne-am luptat ani de zile cu Iordache și Nicolicea, sunt ridicole. De altfel, Iordache a câștigat votul decisiv (185 din 240), deci în acest scenariu conspiraționist la adresa USR, nu se înțelege de ce i-ar fi trebuit cele 21 ale noastre. Din calculul voturilor pentru dl. Zegrean, adică 41, și cel al prezenței USR, ar rezulta că nu toți parlamentarii PNL și-au votat propriul candidat.”, a scris deputatul USR, Cătălin Drulă.

Consiliul Legislativ este o instituţie-cheie pentru procesul de adoptare a legilor. Consiliul Legislativ avizează toate legile depuse la Parlament astfel încât să reglementările să nu se suprapună, să nu contrazică prevederi din alte legi sau să nu intre în contradicţie cu Constituţia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu îl vede pe Ilie Bolojan ca pe un partener de dialog al PSD, dacă ajunge președinte. Și PNL l-ar vrea premier, după alegeri

Ciolacu spune că „nu este o necesitate” creșterea bugetului apărării României la 3% din PIB

Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale

Ciolacu, despre presupusa relație cu Sorina Docuz: „Ne cunoaştem”. Ce spune despre gestul lui Ciucă de a-i divulga adresa

Partenerii noștri