Ciolacu anunță sprijin pentru fermieri și îi cere lui Barbu să fie pregătit pentru "orice" decizie a CE privind cerealele ucrainene
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal care au fost afectați de războiul din Ucraina, preum și o suplimentare financiară de 65 de milioane de lei pentru Programul Tomata. Totodată, premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să se pregătească pentru decizia Comisiei Europene de vineri, "oricare va fi" aceasta, privind importul de cereale din Ucraina.
Marcel Ciolacu a declarat în debutul şedinţei de guvern că Executivul urmează să analizeze şi să adopte o serie de măsuri de sprijin în domeniul agriculturii şi al procesării produselor alimentare.
Printre acestea se numără un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal, care au probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, alocarea unui plus de 65 de milioane de lei pentru programul "Tomata", dar şi aprobarea normelor de aplicare a programului "Investalim".
"Acordăm un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal, cu mari probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, din cauza războiului din Ucraina şi a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită în lucrările agricole. Bugetul total este 60 de milioane de euro, asigurat şi din fonduri europene, şi din bugetul naţional. Din informaţiile mele, 30 de milioane de la Uniunea Europeană şi 30 de milioane de la bugetul naţional. Cam aceasta va fi şi ponderea, în viitor, pentru acoperirea acestor urgenţe ale fermierilor", a spus Ciolacu.
El a menţionat că Guvernul analizează joi îmbunătăţirea şi continuarea programului "Tomata". Astfel, urmează să fie alocate 65 de milioane de lei în plus producătorilor, având în vedere că există un record de beneficiari înscrişi în acest an, de peste 22.000.
"De la debut avem în program peste 100.000 de fermieri, care au au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei, iar producţia internă a crescut cu 20%. În plus, aprobăm normele de aplicare a programului 'Investalim'. Creştem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, ca să nu mai exportăm, ca şi până acum, materie primă şi să importăm alimente procesate în afara ţării. Avem un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026", a spus Ciolacu.
Totodată, premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să se pregătească pentru decizia Comisiei Europene de vineri, "oricare va fi" aceasta, privind importul de cereale din Ucraina.
"Vreau să avem gata un mecanism prin care până la recolta viitoare să compensăm pierderile agricultorilor noştri. Ştiu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susţinem agricultorii români. Ne vom consulta de asemenea cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers", a spus premierul.
Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE, numite „coridoare de solidaritate”, pentru exporturile sale de cereale, după ce Rusia a abandonat, în iulie, acordul internaţional care permitea transportarea în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Ca rezultat, fermierii din statele vecine - Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia - se confruntă cu o concurenţă sporită şi blocaje pe propriile lor pieţe.
Cele patru state membre UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor impune la nivel naţional interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja pieţele, dacă UE nu extinde interdicţia care expiră pe 15 septembrie, a anunţat, miercuri, Istvan Nagy, ministrul ungar al agriculturii, conform Reuters.
Fermierii români amenință că blochează porturile și vămile dacă nu se prelungește interdicția de import a cerealelor din Ucraina. Ei le-au scris președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și mai multor miniștri pentru a le atrage atenția că dacă interdicția nu va fi prelungită, prețurile se vor prăbuși și mai mult pentru fermierii din România.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News