Live

Ciolacu acuză firmele care cer bani pentru actele de care au nevoie pensionarii la recalculare: "E ilegal și imoral"

Data actualizării: Data publicării:
Unele firme de arhivare încearcă să speculeze conjunctura legată de recalcularea pensiilor. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că unele firme de arhivare încearcă să speculeze conjunctura legată de recalcularea pensiilor.

El a menţionat că este "ilegală şi imorală" fixarea unui preţ maximal pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Totodată, premierul a precizat că persoanele responsabile trebuie sancţionate.

"Se pregăteşte în aceste zile şi procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei.

Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preţ maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii.

Aşa ceva este ilegal şi imoral şi cei responsabili trebuie sancţionaţi cu toată severitatea prevăzută de lege", a spus Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pentru fixarea preţurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

Conform unui comunicat remis, marţi, autoritatea de concurenţă are indicii că o serie de firme active pe această piaţă şi-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informaţii sensibile (tarife, cheltuieli indirecte şi marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România (PIAFER).

O parte dintre indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au fost transmise de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, precizează sursa citată.
În acest context, au fost efectuate inspecţii inopinate la sediile PIAFER şi ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA - Servicii De Depozitare Şi Arhivare SRL şi Global Archive Management SRL.

"Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor", subliniază reprezentanţii autorităţii.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu: Sperăm ca SUA să ajungă cel puţin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini

Ciolacu, împins de PSD să candideze la președinție. Grindeanu: Pleacă cu prima șansă, nu are niciun motiv să nu o facă

Marcel Ciolacu va prezenta joi în Coaliție variantele partidelor pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

Consultări pentru calendarul prezidențialelor. Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Guvern cu REPER și Forța Dreptei

Partenerii noștri