Live

Ce spune Tăriceanu că a discutat cu Timmermans

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, se află în vizită la București și a avut o întrevedere cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Este a doua oficialitate a statului român cu care reprezentantul Comisiei Europene - interesat în special de ce se întâmplă cu justiția în România - a purtat discuții în cursul vizitei sale. El și-a început programul oficial cu o discuție purtată cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Imediat după întrevederea cu Tăriceanu, biroul de presă al președintelui Senatului a transmis un comunicat în care sunt reliefate punctele de vedere ale președintelui Senatului în urma discuțiilor purtate cu oficialul european.

Frans Timmermans urmează să țină o conferință de presă mai târziu în cursul după-amiezii, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene de la București.

Comunicatul de la biroul lui Călin Popescu-Tăriceanu precizează încă de la început că întâlnirea a avut loc la solicitarea înaltului oficial UE aflat în vizită de lucru la București. Astfel, apreciază președintele Senatului, a fost evitată „informarea parțială și distorsionată”.

Cu privire la respectarea de către România a valorilor și a raporturilor instituționale caracteristice statului de drept, Călin Popescu-Tăriceanu i-a spus lui Frans Timmermans că Parlamentul României acordă o deosebită atenție protejării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor. „În acest sens, a precizat că, în baza legitimității date de votul alegătorilor, se urmărește ca instituțiilor garantate prin Constituție și legi să li se asigure o funcționare democratică, în afara oricărei interferențe a instituțiilor de forță sau a serviciilor de intelligence”, se arată în comunicatul primit de la Senat.

În ceea ce privește modificarea codurilor penal și de procedură penală, președintele Senatului a menționat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

La întâlnirea cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Călin Popescu Tăriceanu a reiterat necesitatea încheierii monitorizării justiției din României din partea Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, un instrument care „grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE”.

COMUNICATUL INTEGRAL: 

„Primirea de către dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, a dlui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene

Joi, 1 martie 2018, dl Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, l-a primit pe dl Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale. Întâlnirea a avut loc la solicitarea înaltului oficial UE aflat în vizită de lucru la București.

Președintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritățile din România, este cea recomandată și apreciată, fiind astfel evitate informarea parțială și distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreședintelui Comisiei la București este, de aceea, considerată drept element necesar al relației de normalitate cu instituțiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părți pentru dialog direct. Coordonarea eficientă cu Instituțiile Europene este în opinia exprimată de dl Călin Popescu-Tăriceanu, utilă în special în această perioadă, în care România se pregătește pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului UE, iar Comisia este în faza de încheiere a agendei legislative propuse la începutul mandatului.

Președintele Senatului a evidențiat promovarea activă de către Parlamentul României a respectului pentru valorile fundamentale și principiile europene și a tratamentului egal al statelor membre și al cetățenilor, drept dezideratele viitorului construcției europene. Totodată, a apreciat atenția acordată de Comisie aspectelor de natură instituțională, în pregătirea schimbărilor care vor interveni începând cu viitoarele alegeri europene, salutând preocuparea Comisiei pentru o mai bună reglementare la nivel european, pentru ca instituțiile să funcționeze mai eficient și mai concentrat pentru cetățenii statelor membre.

Referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, președintele Senatului a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este așteptată pentru a încheia situația curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile și strategiile naționale, situație confirmată și de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în BG și RO realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie a.c..

În ceea ce privește modificarea codurilor penal și de procedură penală, Președintele Senatului a menționat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Cu privire la respectarea de către România a valorilor și a raporturilor instituționale caracteristice statului de drept, dl Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că Parlamentul României acordă o deosebită atenție protejării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor. În acest sens, a precizat că, în baza legitimității date de votul alegătorilor, se urmărește ca instituțiilor garantate prin Constituție și legi să li se asigure o funcționare democratică, în afara oricărei interferențe a instituțiilor de forță sau a serviciilor de intelligence.

La finalul întâlnirii, dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, i-a transmis dlui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, dorința de a continua dialogul, la București și la Bruxelles și și-a exprimat convingerea că printr-o strânsă coordonare cu Comisia Europeană, autoritățile române vor fi în măsură să îndeplinească cu succes rolul ce le revine la nivel european prin exercitarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului viitor”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Comisia Europeană acționează în justiție Marea Britanie din cauza restricțiilor post-Brexit privind circulația cetățenilor

TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Ce va face CE

Partenerii noștri