Ce a transmis Viorica Dăncilă la posibila ultimă şedinţă de Guvern a sa
Viorica Dăncilă a criticat din nou echipa de miniştri propusă de Ludovic Orban şi a anunţat că vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru opt obiective de investiții, printre care și pentru „Spitalul regional de urgență Craiova”. Totodată, ea a vorbit despre majorarea salariului minim brut pe ţară, pe care a lăsat-o moştenire viitorului Guvern: "Nu e niciun motiv să nu aplice".
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial pentru alimentele românești înainte de alegeri
Ciolacu vrea ca toți pensionarii să primească un document oficial care să le spună că nu le scade pensia
România trece la salariul minim european
Ședința Coaliției de la Guvern s-a terminat fără o decizie privind prezidențialele
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
În debutul şedinţei de Guverb, Viorica Dăncilă a lansat o serie de critici la adresa lui Ludovic Orban, despre care a spus că ar fi trebuit să vină cu alte propuneri în locul celor trei miniștri respinși la audierile din comisii. Premierul demis a susținut că, după ce au venit cu un program „improvizat”, Orban și Klaus Iohannis insistă să instaleze o echipă „improvizată”.
„Vedem cum Guvernul propus de domnii Iohannis și Orban pornește cu stângul. Ne aflăm în fața unei premiere în sens negativ, prin faptul că se cere Parlamentului votul de învestitură pentru o echipă din care nu mai puțin de trei dintre miniștri desemnați au fost respinși la audierile din comisiile de specialitate. Chiar dacă regulamentul a activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului prevede că avizul motivat al acestor comisii este unul consultativ, este o problemă de responsabilitate asumată, cu privire la potențialul miniștrilor propuși de a gestiona portofoliul la care aspiră. Am toată încrederea în evaluarea comisiilor de specialitate și consider că avizul negativ dat în cazul a trei miniștri propuși pentru portofolii importante, respectiv Finanțe, Muncă și Dezvoltare, ar fi trebuit să îi dea de gândit domnului Orban și să vină cu alte propuneri”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.
Totodată, Guvernul discută în primă lectură creșterea salariului minim începând de anul viitor. Viorica Dăncilă a susținut că este ”o măsură justă și corectă social” și că există argumente și un context economic favorabil pentru aplicarea acestei măsuri.
"Discutăm creşterea salariului minim brut de anul viitor la 2.262 lei, iar pentru angajaţii cu studii superioare, şi cu vechime de cel puţin un an în domeniu la 2.620 lei. În prezent sunt 12,4 milioane de angajati cu salariul minim.
Consider că e o măsură justă şi corectă, am convingerea că sunt argumente şi context favorabil, nu avem niciun motiv pentru care viitorul Guvern nu ar aplica de la anul majorarea salariului minim", a spus Dăncilă.
Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a anunţat că se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru „Spitalul regional de urgență Craiova”: "Luăm o decizie importantă pentru construcţia Spitalului Regional Craiova. La fel ca la Iaşi şi Cluj, va oferi servicii medicale integrate, de cea mai înaltă calitate, sigure pentru pacient, dotate cu aparatură performantă. E o investiţie de 2,8 miliarde de lei, e un spital cu 807 paturi inclusiv un centru mamă-copil şi centru de tratament cu afecţiuni oncologice".
Executivul ar urma să aprobe, luni, și Studiul de fundamentare pentru construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.
Un alt proiect aflat pe ordinea de zi vizează acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 1.073.250 lei pentru sprijinirea unui număr total de 299 familii și persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situației socio-materiale, de locuit și de sănătate ale acestora, cu domiciliul/reședința în 32 de județe, printre care Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Teleorman, Vaslui, dar și în București.
Pe agenda de luni a Guvernului se află și modificarea HG nr.362/2019 privind instituirea schemei de ajutor de minimis aferente programului de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News