Live

Exclusiv Ce a răspuns Kelemen Hunor, întrebat dacă ar avea un proiect de țară, ca șef de stat, pentru acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc

Data actualizării: Data publicării:
Inquam Photos / Octav Ganea

Kelemen Hunor a fost întrebat, marți la Digi24, dacă ar avea un proiect de țară pentru acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc, în cazul în care ar fi ales președinte al României. Liderul UDMR consideră că ar trebui să fie făcută o descentralizare administrativă pentru a avea mai multă putere de decizie comunitățile locale, acolo unde locuiesc minoritățile etnice, și nu numai.

„Nu. Eu am un proiect de țară să dăm mai multă putere de decizie tuturor comunităților locale pe subsidiaritate, pe descentralizare, acolo unde trăiesc minoritățile etnice. Bineînțeles, competența linguistică este importantă, dar eu cred în descentralizare. Eu cred că cei din Constanța știu mai bine de ce au nevoie decât știe un ministru din Guvern, cei din Maramureș”, a declarat Kelemen Hunpr, întrebat dacă va ajunge președinte, va face un proiect de țară din acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc, marți la Digi24.

Chestionat de cât timp ar fi nevoie de fapt pentru descentralizarea administrație din România, președintele Uniunii a răspuns: „Mult, dar cel puțin trei-patru ani până când poți să faci toate procedurile și poți să stabilești toate pârghiile, fiindcă nu merge de la o zi la alta”.

„Dar eu am încredere în comunitățile locale foarte mare, fiindcă ele au posibilitatea de a atrage la răspundere și pe cei care i-au ales. De aceea, eu cred că o descentralizare pe principiul subsidialității ar trebui să fie una dintre regulile care trebuie urmat în România, dar asta este pe locul doi. Pe primul loc este ce facem cu politicile demografice”, a completat Kelemen Hunor.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor, despre candidaturile independente: „În politică chestia asta nu există”. Pe cine vede în turul II la prezidențiale

Kelemen Hunor exclude un guvern de uniune națională, după alegeri. Ce spune despre varianta unei coaliții PSD-USR-UDMR

Kelemen Hunor, după anunțul rupturii coaliției PNL-PSD: „Este o fentă. Ei se pregătesc să guverneze împreună după alegeri”

Elena Lasconi, după anularea candidaturii Dianei Șoșoacă: Pare un vis împlinit pentru Marcel Ciolacu

Partenerii noștri