Live

Câți bani vor primi partidele, în 2019, de la buget, după ce PSD a propus reducerea subvențiilor

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:

Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului au decis să taie 140 de milioane de lei din suma destinată partidelor politice, iar plenul Camerelor reunite va aproba modificarea, mai ales că ea a fost propusă de patru parlamentari PSD, unul dintre ei fiind Liviu Dragnea. Chiar și după această reducere a bugetului alocat partidelor, acestea tot vor primi însă în 2019 mai mulți bani decât în 2018.

Se propune diminuarea din proiectului Legii bugetul pentru AEP, cu suma de 140.000 mii lei astfel, încât suma anuală pentru subvenționarea activității partidelor politice potrivit Legii 334/2006, pentru partidele care au participat în alegerile din anul 2016, locale și parlamentare, să fie în total de 255.813 mii lei”, se arată în raportul adoptat de Comisiile reunite de buget-finanețe.

Mai jos se explică și cum a rezultat suma de aproape 256 milioane lei: „prin raportare la luna decembrie a anului 2018, înmulțită cu 12 luni, potrivit informațiilor de pe site-ul www.roaep.ro”.

Cu alte cuvinte, aleșii au decis ca subvențiile pentru partide să rămână pe parcursul anului 2019 la nivelul lunii decembrie 2018.

De remarcat că, în ciuda reducerii bugetului cu 140 milioane lei, partidele tot vor avea la dispoziție mai mulți bani decât au avut în 2018: 255,81 milioane lei față de 170,59 milioane lei.

În forma inițială a proiectului de buget, subvențiile pentru partide se apropiau de 400 milioane lei, fiind vorba de o creștere de aproximativ 28 de ori față de anul 2016.

PSD a primit aproape 97 milioane lei în 2018

Pe durata anului 2019, sumele care au intrat lunar în contul PSD au oscilat între 623.459 lei și 35.145.303 lei. În total, pe ansamblul anului, PSD a încasat cu titlu de subvenție, via Autoritatea Electorală Permanentă, 96,84 milioane lei.

Pe locul doi din perspectiva banilor de la buget primiți s-a situat PNL, cu 44,44 milioane lei.

USR se află pe locul al treilea, cu 13,06 milioane lei, iar ALDE pe locul patru, cu 9,68 milioane lei. PMP a primit, la rândul său, 6,3 milioane lei.

Ce a propus opoziția

Pro România a propus un amendament la proiectul de buget ca subvenţia de aproape 100 de milioane de euro pentru partide să fie tăiată în 2019, iar banii să fie redistribuiţi integral către alte obiective.

„Am condus timp de cinci ani cel mai mare partid din România și vă garantez că nu este nevoie de 47 de milioane de euro cât urmează să primească PSD. Fac precizarea, într-o paralelă cu Parlamentul Euroean, că Partidul Socialiștilor Europeni primește 16 milioane de euro. PSD primește 47. O fac cu tot dragul față de fostul partid, e valabil și pentru ceilalți. Cred că este un moment în care să dăm dovadă de solidaritate și de bun simț față de ceea ce se întâmplă în țară”, a argumentat Ponta, în susținerea amendamentului.

Liberalii au anunțat și ei că doresc reducerea subvențiilor pentru partide.

Amendamentul a fost respins însă, în comisie, cu votul PSD, ALDE şi al minorităţilor.

Social-democrații au susținut că suma este potrivită.

Mi se pare ca e ok, sunt destul de multe cheltuieli, adică sunt cheltuielile de sediu, toate sediile sunt nerenovate de douăzeci şi ceva de ani. Aţi fost vreodată în Kiseleff să vedeţi, aţi văzut acolo, se ia şi culoarea de pe covoare. Adică, hai, chiar suntem şi noi în preşedinţia Europei, şi banii ăştia nu îi ia doar PSD-ul, îi ia toate partidele, nu?”, declara deputatul Cătălin Rădulescu.

Ce spune legea

Potrivit prevederilor Legii 304/2006, partidele politice primesc anual subvenții care nu pot depăși, în total, 0,04% din PIB. Până în ianuarie 2018, când majoritatea a votat modificarea legii, era vorba de un prag de 0,04% din veniturile bugetare.

Tot atunci, a fost introdusă o prevedere potrivit căreia „pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”.

Subvenția de la bugetul de stat se acordă în funcție de următoarele criterii:

a) numărul de voturi primite la alegerile parlamentare

b) numărul de voturi primite la alegerile locale.

În cazul alianțelor politice sau electorale, subvenția se va împărți între membrii alianței după numărul de mandate obținute.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Firma plătită de PNL pentru campania care l-ar fi ajutat pe Georgescu face plângere penală pentru „atacare cu boți sau clonare”

Ce spune firma care a derulat campaniile pe TikTok ale PNL despre legătura cu Călin Georgescu

Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu

Partenerii noștri