Live

Când vânătorii fac legea: „Îmi fac treaba și ca parlamentar și ca vânător”. Un proiect care poate duce la extincția unor specii întregi

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Dacă legea va fi adoptată, în perioada de vânătoare un vânător va putea să împuște până la 25 de ciocârlii pe zi. Foto: Guliver/Gettyimages

Un proiect de lege semnat de 26 de parlamentari de la PNL, UDMR și PSD, care modifică legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, introduce cote zilnice pentru păsările care pot fi împușcate de vânători. Activiștii de mediu atrag atenția că în forma actuală a legii unele specii de păsări, precum ciocârlia de câmp și gâsca de vară, ar putea fi exterminate.

Proiectul a fost depus la Senat pe 15 aprilie 2021 și este semnat de mai mulți parlamentari care sunt și vânători. Legea prevede numărul maxim de păsări care pot fi împușcate zilnic de un vânător, în perioada de vânătoare. De asemenea, legea reduce perioada de stagiatură necesară pentru obținerea unui permis de vânătoare permanent, de la un an la 6 luni. 

Potrivit proiectului, un vânător va putea împușca în fiecare zi din sezonul de vânătoare 25 de exemplare din specii de păsări precum ciocârlia de câmp, cocoșarul, turturica sau prepelița. Legea stabilește cote zilnice și pentru alte specii de păsări. Proiectul de lege și anexa cu cotele zilnice pot fi consultate AICI.

„Se poate ajunge astfel în situația ca toate exemplarele unei specii să poată fi împușcate. În prezent, Legea Vânătorii prevede împușcarea unei cote din numărul aproximativ de exemplare care se află pe teritoriul României sau care tranzitează România. Calculând după noul proiect al legii, pot fi împușcate toate exemplarele unei specii. Dăm exemplul bine-cunoscutei ciocârlii de câmp. În România sunt inventariate un maxim de 1.480.000 de exemplare și pot fi împușcate 1.142.000. Prin legea actuală se permitea împușcarea a maxim 400.000 de exemplare”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Dan Trifu de la Ecocivica și Dan Hulea de la Societatea Ornitologică Română.

În expunerea de motive a inițiativei legislative inițiatorii spun că „practica europeană nu prevede o limitare a vânării păsărilor migratoare
admise la vânătoare”. „Acest lucru demonstrează că nu este nevoie de cote de recoltă la păsări migratoare a căror populaţie este stabilă sau în creștere”, spun inițiatorii.

Potrivit Directivei europene Păsări, se permite vânătoarea unor specii de păsări migratoare, însă în anumite condiții:

„Datorită efectivului populaţiei, a distribuţiei geografice şi a ratei de reproducere pe întreg teritoriul Comunităţii, anumite specii pot face obiectul vânătorii, ceea ce constituie un tip acceptabil de exploatare, în măsura în care se stabilesc şi se respectă anumite limite, astfel de acţiuni de vânătoare trebuind să fie compatibile cu menţinerea populaţiei din speciile respective la un nivel satisfăcător”.

Inițiatorii precizează însă că „metodologia de stabilire a cotelor de recoltă la aceste specii migratoare nu se poate face în baza unor studii anuale privind efectivele existente pe teritoriul ţării, aşa cum este cazul speciilor sedentare.”

„Stabilirea cotelor este o formă de a te asigura că respecți principiul conservării. Cota are un rol esențial în economia regimului cinegetic pentru că asigură o limitare certă a vânătorii prin reglementarea unui număr maxim fix de animale/specie ce pot fi împușcate anual, indiferent câți vânători, români sau străini, vânează acest număr de animale, pe parcursul sezonului respectiv. Propunerea legislativă nu face de fapt, decât să înlocuiască o normă care asigura predictibilitatea vânătorii prin limitarea ei certă prin cotele de recoltă cu o normă incapabilă să mai garanteze așa ceva”, spune Codruț Feher, prim-vicepreședinte al Asociației ”Alianța pentru Combaterea Abuzurilor”.

Acesta susține că potrivit unor simulări în care numai 2.000 de vânători, reprezentând 5% din numărul minim de vânători din România (între 40.000 si 60.000), la care se pot adăuga și vânătorii străini care fac frecvent turism cinegetic, vânează numărul maxim de exemplare/specie în fiecare zi a unui sezon de vânătoare, rezultă că într-un an s-ar putea vâna de zece ori mai multe păsări decât numărul prevăzut de cotele de recoltă stabilite până acum prin ordin de ministru.

De asemenea, Societatea Ornitologică Română avertizează că s-ar putea vâna chiar întregul efectiv populațional al mai multor specii de păsări care folosesc teritoriul României pentru cuibărit, pasaj sau iernare.

Inițiatorii susțin, însă, că cifrele prezentate de activiștii de mediu sunt exagerate, în condițiile în care din cei 60.000 de vânători vânează doar 2% păsări, iar sezonul de vânătoare, de exemplu la ciocârlie, este de doar o lună și jumătate.

„Ciocârlia se vânează cam o lună și jumatătate în care dacă reușesc oamenii să iasă o dată pe săptămână este cazul vânătorului fericit”, a declarat inițiatorul proiectului Gheorghe Nacov, la TVR.

De ce a apărut inițiativa legislativă

Inițiativa legislativa a apărut ca urmare a numeroaselor contestații în instanță a ordinelor de ministru care prevăd cotele anuale de recoltă pentru păsări. Dacă aceste cote vor fi stabilite prin lege, acestea nu mai pot fi atacate decât la Curtea Constituțională.

De exemplu, anul trecut, în luna august, Curtea de Apel Brasov a stopat vânătoarea la 36 de specii de păsări sălbatice, după ce ordinul de ministru a fost atacat în instanță.

Astfel, judecătorii au  admis acţiunea introdusă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, împotriva Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a suspendat executarea Anexelor nr. 3, nr. 4 și nr. 5 ale Ordinului 1400/2020 (Anexe care conţin cotele de recoltă/vânătoare aprobate pentru perioada 2020-14 iunie 2021, la 36 de specii de păsări sălbatice: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguștiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă si stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare si raţă cu cap negru lisiţă, găinusă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă).

Hotărârea a fost executorie, iar Ordinul de ministru privind cotele de vânătoare a fost suspendat pe toată perioada sezonului de vânătoare.

Cotele au fost suspendate pentru că nu există o metodologie clară prin care să fie stabilite. Societatea Ornitologică Română spune că a atras atenţia prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor că nu este legală procedura prin care stabilește cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de exemplare care pot fi împușcate fără ca populaţia speciei respective să fie afectată.

„Suspendarea cotelor de vânătoare pentru păsări este principalul motiv pentru care a fost inițiată această lege. Vor să se asigure că nu vor mai fi suspendate cotele. Nu vor să facă un efort în plus și să realizeze studiile necesare”, spune Codruț Feher.

Vânătorii fac legea

Inițiatorul proiectului de lege este deputatul minorității bulgare, Gheorghe Nacov, care este și vânător. Acesta scrie, într-un mesaj pe Facebook, că proiectul legislativ „va alinia România cu celelalte țări ale UE în domeniul vânării păsărilor migratoare prin stabilirea unor cote zilnice”. Legea a fost pregătită, spune deputatul, cu sprijinul Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

„Eu încerc să îmi fac treaba și ca parlamentar și ca vânător și voi face acest lucru în continuare. Dacă ong-urile “verzi” ar face același lucru, păsările ar fi atât de multe încât am sta tot timpul “la umbră”, ca să citez spartanii”, scrie deputatul.

Într-un alt mesaj pe Facebook, Nacov scrie că „fauna ar prefera sa fie manageriată de vânători și nu de vreun ONG”. Acesta mai scrie că ciocârlia a fost transformată în ursul Arthur și că România este singura țară europeană în care păsările migratoare nu s-au vânat în ultimul sezon. 

„Vine gripa aviară, iar noi nu vânăm păsări... Nu se înțelege ce se întâmplă sau se dorește și lichidarea păsărilor din cotețe și ferme, pe modelul Pestei Porcine Africane?”, scrie deputatul minorităților. Acesta face și un apel la ministrul mediului: „Domnule Ministru, faceți-vă treaba. Vânătorii vă susținem, ca adevărați iubitori ai faunei sălbatice ce suntem. Ajutați-ne să ne facem și noi treaba, așa cum ne-au învățat străbunii.”

Printre inițiatorii proiectului de lege mai sunt și alți parlamentari vânători. Senatorul PNL Chirteș Ioan este membru al Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv Valea Gurghiului, iar senatorul PNL Iordache Ion este președinte al Asociației de Vânătoare Apollo.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut săptămâna viitoare, la Senat, într-o ședință a comisiilor reunite pentru mediu și pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic. Senatul este prima cameră sesizată. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Clotilde Armand a renunțat până la urmă la mandatul de senator. Cum a încercat până azi să și-l păstreze, în ciuda deciziei ANI

Noul Parlament se reuneşte azi în prima şedinţă, la ora 14.00

Senat: Părinţii care vor fi exceptaţi de la suprataxarea contractelor part-time. Condițiile care trebuie îndeplinite

Partenerii noștri