Tăriceanu, despre un comunicat al SUA: „Cineva a adăugat, la Departamentul de Stat, dar subiectul nu a fost abordat în acest fel”
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că fraza despre îngrijorarea Washingtonului față de situația statului de drept din România a fost introdusă de Departamentul de Stat în comunicatul de acum câteva săptămâni și că de fapt, subiectul nu a fost abordat în discuțiile lui Mike Pompeo, șeful diplomației americane, cu omologul său din România, Teodor Meleșcanu.
Vești bune despre Visa Waiver
Expert: Relațiile SUA cu Polonia sunt foarte reci, cele cu România sunt la un maxim istoric
Gen. Ben Hodges: Rusia trasează noua Cortină de Fier la Marea Neagră
Cum poate ajunge România puternică? Interviu cu Mark Meyer
Vor fi americanii mai prezenți pe teritoriul românesc?
Călin Popescu Tăriceanu, la DNA: Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. Acest dosar pleacă de la premise false
Dezbatere SUA. Confruntarea vicepreședinților
Alegeri locale 2020. Tăriceanu a votat: Bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
„Nu, această îngrijorare nu am sesizat-o în discuțiile pe care le-am avut (președintele Senatului a fost, la rândul său, zilele trecute într-o vizită în SUA - n.r.). Ministrul de externe Meleșcanu mi-a spus că acest lucru nu a făcut obiectul discuției directe pe care a avut-o și-n comunicat (al Departamentului de Stat - n.r.) a apărut fără ca el să fi fost... lucru care dovedește că cineva a adăugat la Departamentul de Stat, dar subiectul nu a fost abordat în acest fel, iar informațiile pe care le am - și le am de la surse și vă spun foarte clar: acest subiect nu a fost un subiect abordat în discuțiile pe care le-am avut, de preocupare în legătură cu statul de drept. În schimb, când vorbim de stat de drept și rule of law mi-au spus că sunt îngrijorați de statul paralel, care funcționează și la ei, de modul în care Soros influențează deciziile în America, opinia publică”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, joi seara, la Digi24. El a mai spus că discuțiile despre statul paralel nici măcar nu au fost inițiate de el, ci de interlocutorii americani.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită la Washington, a avut, miercuri, o întrevedere cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, preşedinte ex-officio al Senatului SUA, şi cu gen. lt. (r) Keith Kellogg, consilierul acestuia pentru securitate naţională.
Întrebat dacă vicepreședintele Mike Pence i-a spus toate acestea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu are cum să devoaleze conținutul pe larg și fiecare subiect cum l-a discutat cu fiecare dintre interlocutori. „Dar eu vă spun că la nivelul discuțiilor pe care le-am avut, am rămas chiar mirat că se ridică această problemă a statului paralel, a influenței lui Soros și a altor factori”, a spus Tăriceanu.
„Inclusiv am discutat de rolul pe care îl joacă Rusia. M-au întrebat cum este percepută Rusia în România, care sunt pârghiile, modalitățile prin care acționează în România. Le-am spus că în România, din fericire nu există vreun partid pro-rus, nu există media favorabilă Rusiei, suntem într-o situație aș spune mai bună decât alte țări din Europa sau chiar Statele Unite, unde intervenția Rusiei a fost pregnantă, vizibilă și reprezintă o reală amenințare. România este profund atașată valorilor occidentale”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu, după ce mai devreme, în emisiune, criticase dur Uniunea Europeană și o acuzase că practică dublul standard.
Președintele Senatului a avut cuvinte dure pentru ambasadorul român la Washington, George Maior, pe care l-a acuzat că blochează comunicarea oficialilor români (parlamentari, președinți de camere, premier) cu administrația americană și că a făcut „enorme deservicii României”.
„Vizita mi-au aranjat-o cei cu care încercăm să spargem această barieră comunicațională. Am avut o firmă de consultanță pe care am angajat-o și care legal și legitim face activitatea de lobby pe lângă autoritățile americane”, a explicat Tăriceanu cum a ajuns în Statele Unite. G4Media a scris că acest contract se ridică la 50.000 de dolari, iar președintele Senatului nu a infirmat, spunând că este un contract public, publicat pe site-ul Departamentului de Stat.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News