Călin Popescu Tăriceanu: DNA face justiția în spațiul public, nu în sala de judecată
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, că prin solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi sale penale pentru că ar fi luat mită se încearcă „ca justiția să fie făcută în spațiul public”. „Justiția la noi a devenit independentă de factorul politic, dar a devenit dependentă de servicii”, a explicat președintele Senatului.
Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse
Nelu Tătaru, declarații la ieșirea de la DNA Iași. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat mită
Vameși reținuți pentru mită în portul Constanța
Primarul din Lehliu Gară, audiat la DNA
Florian Coldea, din nou la DNA
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Percheziții DNA la IPJ Cluj
O agentă de la Poliția Locală S1 a sărit pe geam ca să scape de mascați
Nu toate cauțiunile impuse în dosarul lui Florian Coldea au fost depuse
Călin Popescu Tăriceanu a prezentat, luni, într-un declarație de presă, care este procedura în cazul său, după ce DNA a solicitate începerea urmăririi penale a șefului Senatului.
„Solicitarea de începere a urmăririi penale a fost trimisă către comisia juridică, care în 15 zile trebuie să trimită un raport preliminar. În 14 zile, se pot consulta dosarele, voi avea și eu acces să văd acuzațiile. Si daca comisia va cere, va trebui să răspund la intrebări și să prezint punctul meu de vedere.
Plenul va fi sesizat și va trebui să ia o hotărâre. Astept cu interes momentul în care voi putea să studiez dosarul ca să iau cunoștință cu acuzațiile incluse în dosar. Sunt doar 17.000 de pagini si până atunci v-aș ruga să nu mă întrebați lucruri pe care nu am cum să va răspund, pentru că nu cunosc conținutul dosarului, doar informații din spațiul public”, a explicat șeful Senatului.
Liderul ALDE le-a spus jurnaliștilor că informațiile despre dosarul în care ar fi implicat „au menirea să acrediteze în spațiul public ideea că persoana în cauză este deja vinovată”.
„Am văzut ce s-a întâmplat de la sfârșitul săptămânii trecute în câteva zile. S-a vorbit de două milioane de euro, apoi a scăzut la 800.000, apoi a urcat la 4 milioane. Că am luat mită, că nu am luat, că sunt străine firmele, că sunt românești. Sunt o suită de informații care au menirea să acrediteze în spațiul public ideea că persoana în cauză este deja vinovată.
În loc să facem justiția în sala de judecată o facem în spațiul public așa cum a făcut DNA și până acum, persoana responsabilă e condamnată de opinia publică. Mai lipsește spectacolul cu cătușele ca să fie show-ul complet”, spune Călin Popescu Tăriceanu.
„Justiția la noi a devenit independentă de factorul politic, dar a devenit dependentă de servicii”, a precizat șeful Senatului, luni.
„Percepţia publică este influenţată pentru că unii oameni îşi vor pune întrebarea dacă este o acuzaţie solidă. Unii poate sunt tentaţi să spună că – dacă Procuratura trimite 73 de dosare – aceste lucruri au un impact asupra percepţiei opiniei publice. (...) Sunt convins că şi acum, după ce vor lucrurile la suprafaţă, îşi vor da seama că este, de fapt, aceeaşi practică a DNA. Degeaba unii au vrut să acrediteze ideea că lucrurile se schimbă în România”, a mai afirmat Tăriceanu.
Biroul permanent al Senatului a discutat, luni, cererea DNA de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului.
DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu
DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a preşedintelui Senatului, într-un dosar vizând presupuse fapte de luare de mită, pe care le-ar fi comis în perioada în care era premier (2004 - 2008).
Cererea a sosit la Senat miercuri după-amiază.
Miercuri seara, Călin Popescu Tăriceanu susţinea că la Senat nu s-a primit vreo cerere a DNA pentru avizarea urmăririi sale penale, el afirmând că ”sunt unii «la butoane» care se gândesc că îşi pot păstra funcţiile sau oameni politici care mai cred că aşa se câştigă alegeri şi se pun guverne”.
Vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda a declarat, joi, că a primit solicitarea DNA de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, după ora 15.00, însoţită de 73 de volume, fiecare având între 150 şi 300 de pagini. Manda a precizat că nu l-a anunţat pe Tăriceanu cu privire la dosarul venit de la DNA, preferând în schimb să confirme public ceea ce presa scrisese deja. „Nu l-am informat că nu l-am informat. E un subiect delicat şi am preferat să nu am dialog cu domnia sa”, a spus Manda.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Sursa: Digi24, News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News