C. T. Popescu, după sondajul IMAS din februarie: Sunt extrem de periculoase astfel de sondaje, pentru ideea pe care o induc
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre importanţa prezentării românilor la vot, în ciuda rezultatelor sondajelor de opinie. El a subliniat că alegerile europarlamentarele din acest an sunt de o importanţă extremă şi că nu au însemnat niciodată mai mult în toată istoria post-decembristă a României.
CTP: Mulți români din America sunt trumpiști
CTP: Dumnezeu îmbătrânește
CTP: PNRR, ca-n bancul cu Ițic și Ștrul la vânătoare de lei africani
CTP: Foarte bine că nu ne primesc în zona euro!
CTP: Partidul unic de la putere dorește să aibă serviciile în mână
CTP: De ce apare fascinația dictaturii
CTP: Nu va intra nimeni să-l scoată pe Putin de la Kremlin
CTP, mesaj pentru românii care îl disprețuiesc pe Volodimir Zelenski
CTP: Domnul de la AUR e de meserie provocator
„Am văzut și azi un sondaj legat de posibilitatea fraudării alegerilor, în care PSD a scăzut cu 25 la sută. Ele arată foarte încurajator pentru opoziție și descurajant pentru putere.
Sunt extrem de periculoase astfel de sondaje, ele induc ideea: bătălia e câştigată, nici nu mai trebuie să meregem la vot, gata, PSD pică, Iohannis - nu poate să fie nimeni care să-l contreze, are dublu față de Tăriceanu, ăilalţi nici nu se discută, prin urmare stăm acasă.
Aste e gândirea ce rezultă din aceste sondaje, ceea ce este tot ce poate fi mai greşit și periculos, să stea acasă.
Pentru ca alegerile să nu fie manevrate este absolut necesar să fie mai mulți cei care votează. Cu cât sunt mai mulți posibilitatea de fraudă scade, e cea mai mare greşeală să se anestezieze văzând astfel de sondaje – vorbesc de cei care nu votează PSD – ALDE, bineînţeles”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
El a subliniat că, la alegerile cu prezența mică, de obicei „se prezintă activul de partid”.
Totodată, jurnalistul a subliniat că europarlamentarele din acest an sunt extrem de importante: „Niciodată alegerile europarlamentare nu au însemnat atât de mult în istoria post-decembristă a României, faţă de alte alegeri a fost prezenţă mai jos, că e vorba de inși care se duc să ridice mii de euro de la Bruxelles, nefăcând mare lucru.... Nu este aşa, ele sunt niște alegeri extrem de importante”.
Rezultatele sondajului IMAS
PSD a scăzut sub 25 la sută la intenţia de vot, măcinat de şirul de schimbări controversate care au stârnit proteste în lumea economică şi juridică. Un sondaj IMAS arată că la prezidenţiale Klaus Iohannis nu ar avea nicio problemă să câştige încă un mandat, dar la alegerile pentru parlamentul european social democraţii şi liberalii adună împreună aproape jumătate dintre intenţiile de vot.
Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat merg umăr la umăr. 22, 7 la sută ar pune ştampila pe sigla PSD, iar 22, 6 pe cea a liberalilor, conform sondajului IMAS. Foarte aproape, cu 19 procente este alianţa formată din Uniunea Salvaţi România şi partidul fostului premier Dacian Cioloş. În clasament urmează alt ex prim-ministru, Victor Ponta şi partidul lui, apoi ALDE. Maghiarii şi Mişcarea Populară a lui Traian Băsescu sunt sub pragul electoral la acest scrutin, arată statistica.
Intenţie de vot la europarlamentare
PSD 22, 7%
PNL 22, 6%
Alianţa USR PLUS 18,9%
Pro România 13,4%
ALDE 12,5%
UDMR 4,7%
PMP 4,4%
Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale, Klaus Iohannis ar mai câştiga un mandat, votat de peste 41 la sută dintre alegători. Pe locul doi, dar la mare distanţă este Călin Popescu Tăriceanu, cu mai puţin de jumătate dintre voturile preşedintelui. Foştii premieri Victor Ponta şi Dacian Cioloş sunt însă foarte aproape de liderul ALDE, iar Liviu Dragnea abia ar strânge 6 procente din sufragii.
Intenţie de vot la prezidenţiale
Klaus Iohannis 41, 4%
Călin Popescu Tăriceanu 18%
Victor Ponta 15%
Dacian Cioloş 11,7%
Liviu Drgnea 6%
Sondajul urmăreşte opţiunile la prezidenţiale şi în funcţie de spectrul politic pe care îl agreează fiecare votant. Electoratul de stânga îl preferă pe Călin Popescu Tăriceanu, urmat de Victor Ponta şi Gabriela Firea. Liderul PSD Liviu Dragnea se clasează doar pe locul patru.
Cum votează electoratul de stânga la prezidenţiale
Călin Popescu Tăriceanu 36,5%
Victor Ponta 26,5%
Gabriela Firea 18,1%
Liviu Dragnea 12,7%
Corina Crețu 5,3%.
Cât priveşte electoratul de dreapta, preşedintele Klaus Iohannis conduce clar cu aproape 60 la sută, urmat de Dacian Cioloş cu aproape 25 de procente. Liderii USR şi PNL sunt sub 10 la sută la intenţia de vot.
Cum votează electoratul de dreapta la prezidenţiale
Klaus Iohannis 59,5%
Dacian Cioloş 24,9%
Dan Barna 9%
Ludovic Orban 3%.
Sondajul IMAS a fost realizat la comanda postului de radio Europa FM pe un eşantion de 1.010 persoane cu drept de vot, între 1 şi 21 februarie prin interviu telefonic, cu o marjă de eroare de plus minus 3 procente.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News