Live

Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru 2024 au fost aprobate. Vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere de urgență

Data actualizării: Data publicării:
Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru 2024 au fost aprobate. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Guvernul a adoptat aseară târziu bugetul pe anul viitor. De două ore au avut nevoie membrii cabinetului Ciolacu pentru a trece prin cele 1.200 de file ale proiectului. În ședința care a început cu 9 ore întârziere, Marcel Ciolacu a anunțat un buget marcat de recorduri pozitive. Premierul promite că pensiile și salariile se vor mări. La fel și salariile profesorilor. Majorările nu vor veni și cu noi creșteri de taxe în anul viitor, dă asigurări Ciolacu. 

Guvernul a aprobat, joi seară, proiectele de lege privind bugetul de stat 2024 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Totodată, a fost adoptat şi un proiect de lege şi pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024. Proiectele de lege au fost aprobate şi vor fi transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

A fost aprobat şi proiectul de ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

La începutul şedinţei de Executiv, premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiţii, valoarea acestora ridicându-se la circa 7% din PIB.

El a adăugat că pentru anul viitor, Guvernul ţinteşte o creştere economică de 3,4%, "a doua cea mai mare din UE", iar asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an.

"Bugetul asigurărilor sociale pe care îl aprobăm tot astăzi probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale", a afirmat Ciolacu.

Premierul a spus că se vor majora salariile profesorilor şi că există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, "nu şi la demnitari".

"Investiţiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, suplimentări majore între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre programul "Anghel Saligny", unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023. (...) Finanţăm masiv toate priorităţile Guvernului, capitalul uman din Educaţie, noi unităţi moderne în Sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului şi modernizarea condiţiilor de trai în comunităţile rurale. Toate sunt nevoi reale ale ţării şi răspund aşteptărilor românilor. Repet, nu vor exista creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, a luptei contra evaziunii", a mai afirmat şeful Guvernului.

138 de milioane de lei pentru serviciile sociale din sistemul de protecţie a copilului

Guvernul a aprobat, joi seară, suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu 138,2 milioane lei pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului.

În acest scop a fost aprobată, în şedinţa de guvern, hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru finanţarea unor cheltuieli descentralizate pentru servicii sociale din sistemul de protecţie a copilului.

"Guvernul a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, pe anul 2023, cu suma de 138,2 milioane lei, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului", informează Executivul într-un comunicat de presă.

Guvernul a suplimentat cu 225,9 milioane lei bugetele administraţiilor locale pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap grav

Guvernul a suplimentat cu 225,9 milioane lei bugetele administraţiilor locale pentru acordarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, a fost aprobată, în şedinţa de joi, o hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti.

"Guvernul a suplimentat cu 225,9 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, bugetele administraţiilor locale. Fondurile vor fi utilizate pentru acordarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav", se arată în comunicat.

Bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte - suplimentat cu 30 de milioane de lei

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi seară, o hotărâre prin care suplimentează bugetul pentru Secretariatul General cu 30 de milioane de lei pentru sprijinirea financiară a lucrărilor de construire şi reparare a lăcaşurilor de cult

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, a fost adoptată hotărârea privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2023, din Fondul de rezervă bugetară, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în vederea susţinerii activităţilor cultelor.

"Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Secretariatul General pentru Culte cu suma de 30 milioane lei. Fondurile alocate sunt pentru sprijinirea financiară a lucrărilor de construire şi reparare a lăcaşurilor de cult, precum şi pentru alte activităţi desfăşurate de către unităţile de cult aparţinând cultelor religioase din România. Suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023", se arată în comunicat.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun RA-APPS și SPP despre vila de care l-a întrebat Nicolae Ciucă pe Marcel Ciolacu

Cât a costat „Palatul Împăratului”. RA-APPS a anunțat ce sumă a decontat pentru lucrările vilei unde ar putea locui Iohannis

Războiul vilelor. Ce i-a cerut Ciucă lui Ciolacu, după ce premierul a solicitat informații despre „Palatul Împăratului”

Spor pentru câmpul electromagnetic. O instituție a Guvernului compensează aproape 100 de angajați pentru condițiile vătămătoare

Partenerii noștri