Video Boloș, pus de Guvern să renegocieze PNRR: „Este mandatul pe care l-am primit”. Despre pensiile speciale: „Să vedem cerințele Comisiei”
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat, vineri, la Digi24, că a primit mandat din partea guvernului să trimită la Bruxelles documentul pentru renegocierea unor investiții și jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență. Printre măsurile pe care guvernul vrea să le renogocieze se numără și procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, procent în care România trebuie să se încadreze până în 2070.
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Ciolacu: Ciucă stă pe margine și critică
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Un expert explică de ce România a ajuns să ceară CE prețuri corecte la energie
Ce spune ministrul Finanțelor, întrebat dacă vor crește taxele după alegeri: „Aș fi ipocrit să spun că această componentă va fi zero”
De asemenea, pe lângă procentul pentru pensii, Guvernul trebuie să transmită Comisiei la ce proiecte de investiții renunță, în condițiile în care România va primi mai puțini bani pentru că a avut creștere economică anul trecut. Astfel, România trebuie să renunțe la granturi în valoare de 2,1 miliarde de euro.
„Draftul informal pentru modificarea PNRR va fi trimis până pe data de 30 aprilie Comisiei Europene. Este mandatul pe care l-am primit din partea guvernului României. Avem această scădere a grantului cu 2,1 miliarde de euro, dar aceasta este ca urmare a creșterii economice pe care am avut-o în 2021 față de 2020. Obligația noastră ca stat membru este ca să operăm această scădere de grant și mai avem apoi lista de proiecte de investiții din capitolul Repower EU, precum și lista jaloanelor și țintelor care se încadrează în circumstanțe obiective și unul dintre aceste jaloane este și plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii”, spune Boloș.
Ministrul precizează că este necesară negocierea procentului din PIB alocat pensiilor.
„Este indicatorul care, valabil fiind pe 50 de ani, va crea dificultăți pentru guvern atunci când se va pune problema unor măsuri de majorare a pensiilor pentru că e foarte greu să menți pe o perioadă de 50 de ani acest plafon, în condițiile în care numai rata inflației în 2022 a fost de 15%. Ce se întâmplă dacă 50 de ani avem acest plafon și avem aceste rate ale inflației, e greu de spus”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Marcel Boloș a mai declarat că în privința pensiilor speciale va exista o nouă discuție cu Comisia Europeană luna viitoare.
„Legea pensiilor speciale este în momentul de față parte din cererea de plată numărul trei, termenul de plată este luna iunie și avem în perioada 15-19 mai delegație la Bruxelles pentru a relua discuțiile cu Comisia Europeană și a vedea care sunt cerințele pe care le are Comisia în privința legii pensiilor speciale”, a mai declarat acesta.
Pe lista de renegocieri intră și legea salarizării cu modificări importante la sporurile acordate bugetarilor. Deși Guvernul și asumat în PNRR că sporurile nu vor mai depăși 20% din salariul fiecărui angajat, intenția guvernului este de a renegocia acest procent care să fie unul aplicat la nivelul instituției, nu la nivelul angajatului.
În cerere de renegociere se mai află înlocuirea magistralei 6 de metrou cu magistrala 4 și ajustarea prețurilor la proiectele de infrastructură.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News