Live

Bogdan Aurescu: Aderarea la OCDE ne va așeza într-un veritabil club select

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, la Digi24, că România a fost, din punct de vedere tehnic, cel mai bine clasat candidat dintre cele șase state care au fost admise recent în procesul de aderare la OCDE. Oficialul din Guvern a precizat că aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică „ne va așeza într-un veritabil club select al celor mai importante economii din lume”.

„Este o veste foarte bună pe care am primit-o acum două zile. Consiliul OCDE a decis deschiderea negocierilor de aderare pentru România și încă cinci alte state candidate. Suntem trei candidați europeni și doi din America Latină.

România a fost cel mai bine clasat candidat din punct de vedere al pregătirii tehnice de multă vreme. Efortul acesta a început în 2004 când s-a depus candidatura de aderare la OCDE, dar în ultimii doi ani am intensificat foarte mult demersurile atât în plan tehnic cât și în plan politico-diplomatic.

Anul trecut m-am văzut de mai multe ori cu secretarul general al OCDE, am discutat cu secretarul de stat american, cu ministrul de externe francez. Chiar și recent, înainte de luarea acestei decizii de săptămâna aceasta a fost un efort extrem de important și trebuie spus că aderarea la OCDE care se va petrece, după ce parcurgem acest proces de negociere, ne va așeza într-un vertiabil club select al celor mai importante economii din lume.

Sunt 38 de state membre, din care 23 state membre ale UE, care prezintă 70% din producția și comerțul globale și foarte mult 90% din investițiile străină directe la nivel global”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Consiliul OECD a decis marți să deschidă discuțiile pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică cu șase candidați: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Îmbunătățirea educației financiare, o componentă cheie în procesul aderării României la OCDE

Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

Trei „mituri urbane” care au dus România la periferia economiilor OCDE. Explicațiile economistului-șef al BNR, Valentin Lazea

Secretarul general al OCDE: România ar putea lua în considerare un sistem de impozitare progresiv

Partenerii noștri