Analiză BBC: Cum au fost exploatate nemulțumirile din România în cadrul procesului electoral în care interferențele au fost atribuite Rusiei
BBC face o analiză a situației actuale din România și vorbește despre ascensiunea lui Călin Georgescu, dar trage concluzia că nemulțumirile reale ale românilor, chiar exploatate electoral de către Rusia, sunt reale.
„României i-a trecut un glonț pe la ureche”, spune fostul adjunct NATO, Mircea Geoană. „A fost foarte aproape”. Așa începe BBC o analiză a situației din România în acest moment.
Românii sunt încă uimiți de anularea în ultima clipă a alegerilor prezidențiale, după acuzații de amestec „masiv” și „agresiv” al Moscovei pentru a distorsiona votul, scrie sursa citată. „Dacă Moscova poate face acest lucru în România, care este profund antirusească, înseamnă că o poate face oriunde”, avertizează Mircea Geoană.
Rusia neagă orice amestec în alegeri. Dar săptămâna trecută, într-o mișcare extrem de neobișnuită, agențiile de informații de la București au declasificat documente care detaliază o operațiune majoră de influență folosind aplicația de socializare TikTok.
Acest lucru a venit după o victorie șocantă în primul tur a lui Călin Georgescu, văzut de BBC drept „o figură de la marginea extremă a politicii românești”. Curtea Constituțională a oprit alegerile din motive de securitate națională.
Întregul proces va fi reluat anul viitor.
„Dar în timp ce TikTok a amplificat în mod clar mesajele naționaliste, religioase și adesea bizare ale dlui Georgescu, românii înșiși au fost cei cărora le-a plăcut ceea ce a spus”, comentează BBC.
„Rușii sunt extrem de sofisticați. Dar este extrem de greșit să credem că toate acestea au fost doar din cauza Rusiei”, spune Mircea Geoană. „Există un întreg cocktail de nemulțumiri în societatea noastră.”
În ceea ce ar fi trebuit să fie ziua alegerilor, Călin Georgescu a apărut în fața unei secții de votare închise pentru a denunța anularea votului drept „un abuz și o crimă”. Flancat de gărzi de corp, el a fost întâmpinat de o mână de fani și de scandări de genul „Georgescu președinte”. Un bărbat în halat alb și barbă fluidă a fluturat un steag uriaș; un altul a ținut o icoană mare de argint deasupra capului lui Georgescu.
Corupție și sărăcie
„Oamenii de aici nu sunt mulțumiți de actualul regim. Ei nu au făcut absolut nimic timp de 35 de ani. Doar câteva trotuare noi, atâta tot”, s-a plâns Adriana, pensionară, în timp ce omul pe care și-l dorea președinte dispărea din peisaj în mijlocul unei aglomerații de camere și corespondenți. Pensia Adrianei a fost majorată în august, dar prețurile din România continuă să crească cu cel mai rapid ritm din Europa. „90% din creștere va dispărea odată cu inflația”, mi-a spus ea.
Sărăcia, în special prăpastia dintre viața rurală și cea urbană, este o cauză majoră a resentimentelor de aici, precum și o percepție a corupției în rândul elitei.
„Acesta a fost un vot masiv de protest”, crede Sorin Ioniță de la Expert Forum din București. „Întrebarea este atunci: pentru cine votezi când vrei să protestezi? Cumva, TikTok a ajutat la canalizarea acestuia pentru Georgescu”, a explicat el.
România Mare
Există o oboseală reală față de cele două partide principale care au dominat scena din România timp de ani de zile, cred cei de la BBC. Promisiunea lui Georgescu, în stilul Trump, de a face România Mare din Nou, l-a ajutat să obțină rezultate deosebit de bune în rândul vastei diaspore românești. Mulți dintre cei care au plecat pentru că viața era atât de grea se descurcă acum în străinătate, de la o zi la alta, în loc să prospere.
„Este corupt? E cu Putin? Nu, nu este. El este cu poporul. Cu România”, spune o tânără pe nume Raluca, recent întoarsă de la muncă din Londra. „Georgescu este un patriot. El vrea pace, nu război, și asta vrem și noi”.
Agenda Kremlinului
„Nu există niciun sentiment conform căruia Călin Georgescu știe că este folosit de Moscova. El a râs de această sugestie când i-am pus-o acum câteva zile, într-un interviu”, scrie reporterul BBC. „Dar multe dintre pozițiile sale declarate sunt utile Rusiei”.
„Nu poți fi exagerat de pro-rus în România, nu merge”, subliniază analistul Sorin Ioniță. „Dar fiecare punct din agenda lui Putin a făcut parte din campania sa”.
BBC relatează despre îngrijorarea românilor cu privire la războiul de alături, povestește de căderea dronelor rusești pe teritoriul țării și nu uită se menționeze de poziția lui Georgescu cu privire la Vladimir Putin – „un patriot”.
Brianna Caradja: „Primesc amenințări”
„Toți candidații de extremă-dreapta, inclusiv Georgescu, au inclus o felie din discursul de ură față de Ucraina în bula lor de propagandă”, spune Brianna Caradja, amintindu-și de afirmațiile false despre copiii refugiați care primesc ajutoare de stat uriașe, mai mult decât localnicii.
Ea a aranjat livrări mari de ajutoare în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, dar donațiile din partea întreprinderilor și magazinelor au secat pe măsură ce climatul politic a devenit mai ostil.
„Primesc amenințări. Au crescut de la primul tur al alegerilor”, mărturisește Brianna. „Sunt cuvinte pe care nu le auzeam înainte, cum ar fi «trădător». Este un cuvânt foarte greu, mai ales când îți dai seama că acești oameni sunt de ultra-dreapta.”
Raportul serviciilor de informații privind alegerile enumeră „încurajarea nemulțumirii” prin susținerea Ucrainei ca un aspect al războiului hibrid al Rusiei împotriva României. Acesta figurează la rubrica „Dezinformare și propagandă”.
O campanie ascunsă
Insistența lui Călin Georgescu că a cheltuit „zero” pentru diseminarea mesajului său electoral este, de asemenea, acum sub investigație.
Un bărbat ar fi cheltuit aproape 400.000 de dolari pentru a promova conținut online legat de fostul candidat, care susține că nu îl cunoaște.
Autoritățile au percheziționat locuința acestui misterios binefăcător, Bodgan Peschir, și au chemat la interogatoriu și persoane care influențează internetul.
Unii au recunoscut că au fost plătiți pentru a menționa alegerile în videoclipuri în care, de obicei, promovau detergenți sau rujuri. Aceste postări politice au fost apoi inundate cu hashtaguri precum #wearevotingcalingeorgescu.
Campania fără o identificare clară este interzisă atât de TikTok, cât și de legea electorală din România.
Surse din cadrul procuraturii sugerează că va fi complicat ca orice caz să fie acceptat, având în vedere că serviciile secrete românești au făcut publice mai devreme afirmațiile lor cu privire la interferența Rusiei. Chiar și Călin Georgescu pare să fi șters acum toate videoclipurile de pe contul său oficial TikTok.
Stoparea șocantă a alegerilor a fost urmată de apeluri la calm, nu la proteste de stradă, și asta ține până acum, mai scrie BBC. Mircea Geoană crede că România era „pe marginea prăpastiei” când a intervenit Curtea Constituțională. „Am câștigat ceva timp. Dar există o furie reală aici. Și dacă nu facem ceva, s-ar putea să se repete”.
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News