Live

Aurescu: România și Polonia, preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Zbigniew Rau și ministrul Bogdan Aurescu. Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/ facebook

România şi Polonia sunt preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o declaraţie susţinută alături de omologul său polonez, Zbigniew Rau.

„România şi Polonia reprezintă, împreună, o forţă care contează în regiune şi în Alianţa Nord-Atlantică”, a afirmat şeful diplomaţiei române. El a spus că, în prezent, în ceea ce priveşte securitatea regională, există „evoluţii îngrijorătoare”.

„Domnul ministru Rau mi-a prezentat evaluările părţii polone cu privire la situaţia de la frontiera Poloniei cu Belarus, în condiţiile valului de migranţi, instrumentalizat de autorităţile de la Minsk împotriva Poloniei, dar şi împotriva Lituaniei şi Letoniei. Urmărim cu foarte multă atenţie dar şi cu îngrijorare aceste evoluţii şi am exprimat încă o dată solidaritatea României cu Polonia, aşa cum am exprimat această solidaritate cu Lituania şi Letonia. Aceste ţări se confruntă, din partea regimului Lukaşenko, cu o formă de ameninţare hibridă inacceptabilă şi fără precedent, adică instrumentalizarea migranţilor”, a transmis Bogdan Aurescu. 

Astfel, ministrul de Externe de la București a precizat că „este creată o criză multidimensională de securitate".

„Suntem preocupaţi, România şi Polonia, de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră", a punctat ministrul român, transmite Agerpres. 

La rândul său, ministrul Zbigniew Rau a vorbit despre situaţia migranţilor de la graniţa cu Belarus. „Noi, Polonia, am decis să ne informăm prietenii şi partenerii şi membrii NATO şi ai Uniunii Europene cu privire la situaţia de la graniţe şi cu privire la evaluarea noastră a mediului de securitate", a afirmat el, potrivit traducerii.

Ministrul polonez a spus că a venit la Bucureşti „pentru că România şi Polonia sunt doi piloni ai flancului estic al NATO". „Mă simt obligat să prezint evaluarea noastră a situaţiei de pe pe flancul estic celorlalţi parteneri şi prieteni ai noştri din NATO", a adăugat el.

Totodată, Rau a vorbit de importanţa evaluării polone în situaţia actuală. „Vocea noastră cu privire la situaţia de aici ar trebui nu numai auzită şi discutată în rândul partenerilor NATO, dar ar trebui să domine aceste discuţii", a subliniat el. Potrivit acestuia, în prezent, „în modul cel mai cinic, migranţii sunt aduşi din Belarus şi sunt folosiţi, împotriva voinţei lor", situaţie care ameninţă coeziunea NATO şi UE.

NATO și UE trebuie să aibă o abordare unitară și credibilă în regiune

Cei doi miniștri de Externe se pregătesc, săptămâna viitoare, pentru o reuniune foarte importantă a miniștrilor de externe ai NATO, la Riga, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, urmată și de o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Stockholm, între 2 și 3 decembrie.

 „La Riga, este un foarte bun prilej pentru a discuta această situație de securitate din regiune, pentru a reitera necesitatea consolidării de o manieră coerentă şi unitară a posturii NATO de descurajare şi apărare pe întregul Flanc Estic, în mod coerent, de la Nord la Sud. Este esențial să abordăm Flancul Estic în întregimea sa, să creștem prezența militară Aliată în regiune și să nu permitem unor actori terți să folosească Marea Neagră drept instrument de influență și destabilizare.

Deci ceea ce putem să facem, în mod concret, este să ne coordonăm și să răspundem unitar și credibil, la nivel Aliat și la nivelul Uniunii Europene", a mai spus subliniat ministrul român de externe, confom comunicatului de presă al MAE

Bogdan Aurescu a mai spus că este necesară consolidarea cooperării cu partenerii din regiune, mai ales Ucraina, dar și Georgia, pentru a crește reziliența democratică și societală a acestor țări, inclusiv prin combaterea dezinformării.

„Am discutat și în perspectiva negocierii Noului Concept Strategic al NATO și pentru buna pregătire a Summitului NATO de la Madrid, de anul viitor, și am convenit să ne coordonăm apropiat, așa cum am făcut-o de fiecare dată, atât în plan bilateral, cât și prin utilizarea altor formate de interes pentru România și pentru Polonia, cum este formatul București 9", a spus ministrul Aurescu. 

Acesta a mai adăugat că este esenţială acordarea unei atenţii speciale regiunii Mării Negre, zonă esenţială pentru securitatea euroatlantică. „Accentuez, o dată în plus, că Marea Neagră nu poate să devină un instrument de proiectare a forţei ostile şi destabilizatoare", a conchis șeful diplomației de la București. 

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord echipamente”

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Partenerii noștri