Live

Anunțul făcut de ministrul Muncii, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor

Data actualizării: Data publicării:
Marius Budăi, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus, după ce președintele a promulgat Legea pensiilor, că vor fi demarate procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării și, în paralel, se va face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detașat.

„Dacă Opoziția nu ar fi contestat noua Lege a Pensiilor la CCR, aceasta ar fi fost, deja, demult publicată în Monitorul Oficial. Contestația doar ne-a întârziat și a redus perioada de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din România. Acum, că legea a fost promulgată, vom demara procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării și, în paralel, vom face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detașat din alte instituții pentru efectuarea recalculărilor și dacă și câți oameni trebuie angajați. Evident că datele problemei s-au schimbat din cauza acestei întârzieri cauzate de Opoziție", a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Muncii.

Declarația vinedupă ce președintele Klaus Iohannis promulgat Legea privind sistemul public de pensii.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt: la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei; la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei; la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

Mai mulți lideri ai Opoziției au declarat, însă, că legea nu este sustenabilă și că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Totodată, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în conformitate cu legislația în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi, potrivit documentului.

Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sindicaliștii din Energie protestează împotriva noii legi a pensiilor: „Pune în pericol lucrătorii din domeniul nuclear”

Când vor primi banii pensionarii, după recalcularea pensiilor. Anunțul ministrei Muncii Simona Bucura Oprescu

Sindicaliștii din Energie anunță proteste. Noua lege a pensiilor pune în pericol angajații din domeniul nuclear, acuză ei

Ajutor pentru încălzirea locuinței în perioada noiembrie 2024 - martie 2025. Câți bani urmează să primească românii luna asta

Partenerii noștri