Live

Video Exclusiv Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi contracandidați. Ce șanse ar avea Geoană

Data actualizării: Data publicării:
Fostul președinte Traian Băsescu. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Scenariul ca Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să fie contracandidați la prezidențiale ar fi "un semn de prostie". Așa cataloghează Traian Băsescu varianta care pare să se contureze tot mai mult în partide. El a susținut duminică seară, la emisiunea Briefing de la Digi24, că în această formulă cele două mari partide nu au decât de pierdut. În opinia lui Băsescu, Mircea Geoană nu ar avea șanse: "Am văzut anii trecuți că în turul 2 nu se votează PSD".

Traian Băsescu: Cele două partide nu reușesc să stabilească cine da președintele, cine da premierul. Asta e clar. Pe urmă, cele două partide nu reușesc să stabilească când vor fi alegerile, în septembrie sau în decembrie cum e normal. Ciolacu vrea în septembrie că atunci se măresc pensiile, iar el fiind socialist convins știe că atunci când dai un ban, iei un vot, liberalii nu au niciun interes să se facă prezidențiale în septembrie, pentru că mărirea pensiilor nu e lipită și de ei, ci strict de PSD, care a promovat în fiecare seară minunea recalculării pensiilor din septembrie. Ciolacu ar candida mizând că dacă da un ban la electorat și nu-s puțini, sunt 3.5 milioane care vor avea pensiile mărite, va primi în schimb voturi.

PNL vrea în decembrie, pentru că ar vrea să-l vădă pe Ciolacu anunțând măsurile de reducere a deficitului bugetar. Aceste calcule îi împiedică să ajungă la o concluzie. Părerea mea, Ciolacu ar face o greșeală să candideze. Ca premier are putere, are tot.

Lili Ruse: Puterea e la Cotroceni.

Traian Băsescu: Vă zic din experiență, uitați-vă că azi, ieri le spunea - sunt premier, eu stabilesc septembrie pentru alegeri. Asta e premierul, chiar dacă nu-i avizează MJ, MAI hotărârea, premierul are dreptul să zică. am aprobat hotărârea la minister. Acum, ce vrea să facă el cu Palatul Cotroceni și cu puterea de la Palatul Victoriei, se pot face mai multe pentru popor de la Palatul Victoria, decât de la Cotroceni. Cotroceni e despre politică externă și securitatea țării. La Palatul Victoriei toată problematica economică, investiții, reglementări....cred că e mai atractiv să fii la Victoriei, decât la Cotroceni. Uneori e plictisitor mai ales când stai 10 ani.

Lili Ruse: Dacă președintele se supără pe guvern, guvernul are probleme. Nu e mai bine să fii la Cotroceni?

Traian Băsescu: Și Palatul Victoria poate să-l șicaneze pe președinte - îi taie banii de deplasări, de întreținere a clădirii...sau mai rău, lucru care mi s-a întâmplat mie, după instalarea guvernului Ponta să ai un MAE care are politică externă ostilă președintelui. Ambele palate au minusuri și plusuri. Dacă vrei să faci ceva pentru țară, în primul rând poți să faci de la Palatul Victoria.

Lili Ruse: Tandem Ciucă-Ciolac la prezidențiale?

Traian Băsescu: Categoric aici va fi soluția. Să vorbim fără patimă politică - nu mă suspectați. Nici nu văd altă soluție. Problema e ca ei să ajungă la concluzia - care la Cotroceni, care la Palatul Victoria.

Moderator: Geoană independent are șanse?

Traian Băsescu: Toată lumea spune: Băsescu a avut 10 ani la Cotroceni, așa e, dar am avut 4 ani cu guvern ostil, guvernul Tăriceanu, și doi ani și jumătate cu Ponta. 6 ani jumate am fost în confruntare cu guvernul. Ce vreau să spun e că marea greșeală ar fi să nu se înțeleagă, să se confrunte.

Lili Ruse: PSD și PNL?

Traian Băsescu: Să-și găsească o soluție. Deocamdată dreapta nu e pregătită să facă opoziție solidă. Chiar dacă, așa cum va spuneam, am văzut la USR oameni absolut admirabili.

Lili Ruse: S-a rupt legătură PNL și restul formațiunilor de dreapta?

Traian Băsescu: Nu văd cum USR, PMP, FD, ar putea avea încredere în PNL. Dacă vor reuși să crească partidele astea foarte bine, dacă nu...vom avea o stabilitate absolută.

Lili Ruse: Dacă PNL și PSD se înțeleg - Geoană mai are șanse în față candidaturii?

Traian Băsescu: Nu are șanse. Am văzut anii trecuți că în turul 2 nu se votează PSD. Eu sper să fie inteligenți și în turul 2 să-l aibă pe Ciucă, nu pe Ciolacu.

Lili Ruse: Varianta câștigătoare pentru ei e Ciucă?

Traian Băsescu: Varianta garantat câștigătoare e Ciucă președinte, Ciolacu premier.

Lili Ruse:: Dacă e invers, pierde Ciolacu?

Traian Băsescu: Riscă să piardă. Și acum dacă aduni voturile dreptei, constați că PSD pierde. Depinde de AUR, dar nu cred că va vota PSD vreodată.

Lili Ruse: De ce Geoană fără șanse? Are șanse dacă PSD și PNL candidează separat?

Traian Băsescu: Dacă cele două partide candidează separat tot n-are șanse. Gândiți-va că-n turul 2 se unesc. Candidați separat în turul 1. Unul din ei intră în turul 2 și acolo cel care intră - Ciolacu sau Ciucă va primi susținerea ambelor partide. Mașinăria de partid va conta vital. Specificul prezidențialelor e că mășinăria de vot e foarte bine mobilizată la prezidențiale, e ca la locale.

Lili Ruse: Mircea Geoană - tandem Ciolacu stă în picioare varianta?

Traian Băsescu: Nu. Cele două partide dacă acționează corect n-are nimeni nicio șansă.

Lili Ruse: Dacă nu se înțeleg până la urmă, vor candida separat?

Traian Băsescu: Nu cred. Ar fi un semn de prostie.

Lili Ruse: Deci mizați pe inteligența liderilor pentru acord.

Traian Băsescu: Pe interese, că inteligenți nu-s nici unii, nici alții. Nici măcar școala n-o au toată unii din ei. Cu liceul terminat târziu. Nu-i suspectez de inteligență, dar de experiență da. Vor ști că, decât să piardă, mai bine fac concesii.

Lili Ruse: Apropo de USR, Lasconi a anunțat că vrea să fie președinte al USR și candidat la prezidențiale.

Traian Băsescu:  Constituția îi garantează dreptul să candideze. În plus, are șansă, e credibilă când vorbește. Probabil și meseria de ziaristă o ajută.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristi Chivu s-a mutat în România după 15 ani în străinătate și a avut parte de o mare surpriză: ”Nu e a lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, în discuții cu Victor Ponta pentru un posibil loc pe listele partidului la parlamentare. Unde ar putea candida Cristian Piedone

Klaus Iohannis: Nu demisionez și nu candidez la alegerile parlamentare

Elena Lasconi: Aş putea să lucrez şi cu un premier de la PSD, dar nu mi place să mă gândesc la scenarii negre

După adidași, biblii și monede, Donald Trump lansează și o colecție de ceasuri în campania electorală. Cât costă ceasul Trump

Partenerii noștri