Adrian Țuțuianu: Moțiunea de cenzură a PSD are probleme de constituționalitate
Moțiunea de cenzură nu poate fi promovată decât într-o sesiune ordinară a Parlamentului, a declarat joi la RFI senatorul Pro România Adrian Țuțuianu, în opinia căruia apar probleme de constituționalitate. El spune totuși că parlamentarii ProRomânia vor vota moțiunea de cenzură.
„Eu cred că această moțiune trebuia introdusă din luna mai, când am cerut noi, cei din Pro România, ca toți parlamentarii să revină la lucru în procedură normală. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru, ca rezultat al unui blat între PNL și PSD, respectiv președintele Klaus Iohannis. După părerea mea, moțiunea de cenzură nu poate fi promovată decât într-o sesiune ordinară a Parlamentului. Ca urmare, eu cred că sunt probleme de constituționalitate”, a declarat Adrian Țuțuianu la RFI.
Și președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă, miercuri, că CCR ar putea fi sesizată în legătură cu moțiunea de cenzură pe care PSD a depus-o în sesiune extraordinară. „Moțiunea este neavenită. Pe lângă asta, există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitatea acestui demers”, a punctat președintele. „Nu s-a depus niciodată în vacanţă parlamentară, într-o sesiune extraordinară, o moţiune de cenzură. Sunt specialişti care susțin că este discutabil, sunt alţii care spun că este fezabil. După părerea mea, aici avem o temă care trebuie clarificată. Vom vedea dacă e neconstituţională sau nu”, a declarat președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă.
La rândul său, premierul Ludovic Orban declarase marți că ia în calcul să sesizeze CCR pentru un conflict constituțional între Guvern și Parlament în legătură cu moțiunea de cenzură. Orban contestă depunerea moțiunii în sesiune extraordinară și a declarat că demersul PSD este „o aventură care nu are nicio șansă să fie dusă la bun sfârșit”.
Senatul şi Camera Deputaţilor sunt convocate joi în sesiune extraordinară comună, de la ora 12:00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de social-democraţi. Moțiunea a fost iniţiată de PSD şi semnată de 205 de senatori şi deputaţi. Social-democraţii susţin că reprezentanţii guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor pe fondul pandemiei cu noul coronavirus. Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la ceea ce autorii numesc „chermezele PNL în vreme de pandemie”. Documentul se referă şi la „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei” - cu referire la raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.
Social-democrații decid vineri, într-o ședință a Comitetului Executiv Național, calendarul de vot al moțiunii de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News