Aderarea României la Schengen, discutată de Aurescu și omologul său din Olanda
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, miercuri, cu Wopke Hoekstra, viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, despre rapoartele extrem de pozitive referitoare la accesul României în spaţiul de liberă circulaţie.
Întrevederea a avut loc în marja Reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, pe care Aurescu a găzduit-o, marţi şi miercuri, la Bucureşti.
„Cei doi miniştri au abordat subiectul aderării României la spaţiul Schengen, fiind continuat dialogul activ dintre cei doi demnitari desfăşurat în ultima perioadă pe această temă, în contextul eforturilor intense ale României de mobilizare a sprijinului politic necesar pentru realizarea acestui obiectiv. În context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea pentru dialogul constructiv şi abordarea ministrului olandez de externe - care este şi preşedintele Partidului Apelul Creştin Democrat din coaliţia de guvernare din Olanda - cu privire la aderarea României la Schengen”, conform unui comunicat de presă al MAE, citat de Agerpres.
Ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la concluziile extrem de pozitive ale rapoartelor elaborate de experţii europeni care au participat la cele două misiuni voluntare de evaluare a implementării acquis-ului Schengen derulate în România în lunile octombrie şi noiembrie, cu accent pe raportul ultimei misiuni, la care a participat şi Olanda la nivel de expert, exprimând speranţa că aceste evaluări, la care se adaugă şi recentul raport pozitiv MCV, se vor concretiza în susţinerea de către Regatul Ţărilor de Jos a deciziei de aderare a României la Spaţiul Schengen.
Cei doi oficiali au agreat să păstreze în perioada următoare un dialog apropiat, arată MAE.
Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie. Uniunea Europeană a publicat programul oficial al reuniunii miniștrilor Justiției și Afacerilor Externe.
Președintele Klaus Iohannis spunea, săptămâna trecută, că votul ar putea fi amânat cu o lună sau două. În ciuda raportului favorabil și al recomandării Comisiei Europene, Olanda rămâne principalul obstacol. Parlamentul olandez a recomandat guvernului să nu aprobe integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. De asemenea, în ultima perioadă au existat declarații contradictorii ale unor oficiali din Austria.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News