Piețele agroalimentare tip hală, cum e Piața Obor, se vor închide. Ludovic Orban: „Acolo parcă e o zonă Zoster”
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, la Digi24, că piețele agroalimentare închise, de tip hală, cum este Piaţa Obor, se vor închide pentru cel puțin o lună, durata pe care se vor aplica noile restricții anunțate de președintele Klaus Iohannis, pentru a opri creșterea galopantă a cazurilor de coronavirus. Cel mai probabil, vor rămâne deschise doar piețele agroalimentare în aer liber, a spus Ludovic Orban.
Măsura închiderii se aplică în general târgurilor, în special piețelor închise, pieţelor agroalimentare închise, a spus Ludovic Orban răspunzând unei întrebări trimise de o telespectatoare Digi24 care a vrut să știe despre ce piețe este vorba, piețe și oboare sau târguri precum cele de Crăciun?
Deci, Piaţa Obor se închide? a fost întrebat, cu titlu de exemplu, Ludovic Orban. „Hala închisă se va închide”, a confirmat premierul.
„Acolo chiar, la Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile - portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă Zoster (n.r. - afecțiune provocată de un virus pe fondul unui sistem imunitar slăbit) în care... Și chiar sunt evidenţiate în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash”, a explicat premierul.
În schimb, pieţele în aer liber vor rămâne, cel mai probabil, deschise, aceasta este analiza, a spus Ludovic Orban. „Dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, că în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”, a completat șeful executivului, adăugând că analiza este încă în curs.
Premierul a precizat că recomandarea epidemiologilor este aceea ca un set de măsuri să fie aplicabil pe o perioadă de cel puţin două cicluri de 14 zile, adică 28-30 de zile.
„Măsurile vor fi 30 de zile aplicate. Urmărim eficacitatea lor, în măsura în care reuşesc să oprească numărul de infectări şi sper să nu mai fie necesare alte măsuri. Dar asta va depinde în mare măsură și de măsura în care oamenii înţeleg şi se conformează. Acum pot să vă spun şi lucruri bune, se vede pe stradă cu ochiul liber, mă uit în tramvaie, la metrou, în spaţii deschise, oamenii respectă măsurile, cam 97%, deci există un respect faţă de măsuri şi cred că asta este până la urmă soluţia, oamenii să se protejeze”, a adăugat Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni
Orban, întrebat cine a condus de fapt PNL în mandatul său: „Eu, cu anumite contribuții”
Orban: Domnule Ciolacu, nu v-aș vota nici măcar primar la Dobroești
Orban le-a împărțit câte trei trandafiri roșii liberalilor, în Parlament. Reacția lui Ciucă
Ludovic Orban și-a dus partidul la poarta lui Iohannis: „Te-ai făcut frate cu dracu, Să-i dai bacu` lui Ciolacu!”
Ludovic Orban depune plângere penală împotriva celor care l-au agresat
Orban: Am fost scuipat, lovit cu băţ de la steag
Ce alte măsuri intră în vigoare și ce presupune carantina de noapte
Premierul Ludovic Orban a mai anunțat, joi, la Digi24, că se va reveni la declaraţia pe propria răspundere pentru circulaţia pe timpul nopţii. Această declaraţie ar putea fi acceptată însă şi în varianta online, pe telefon. Carantina de noapte se va aplica pe tot teritoriul României.
Magazinele se vor închide la ora 21:00, iar restricțiile de circulație se vor aplica de la ora 22:00 sau 23:00 până la ora 5:00 sau 6:00. Pe timpul nopţii vor putea rămâne deschise farmaciile și benzinăriile, iar cetăţenii vor putea merge la serviciu sau la spital.
De asemenea, toate școlile din toată țara vor trece în regim online, grădinițele se vor închide, rămânând deschise doar creșele și afterschool-urile. Unul dintre părinți va putea sta acasă cu minorii, cu 75 la sută din salariu.
Masca va fi obligatorie peste tot, în spații închise și deschise, indiferent de rata de incidență.
Toți angajații care vor putea lucra prin telemuncă vor rămâne acasă, iar angajatorii - fie că este vorba de companii private, fie de instituții publice - vor trebui să facă program decalat de muncă, acolo unde se poate. Guvernul va pregăti unele stimulente pentru firme pentru a încuraja munca angajaților de acasă.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News