Live

Peste 70 de clădiri demolate pentru lărgirea unui bulevard. Decizia dată de instanţă

Data actualizării: Data publicării:

Tribunalul Bucureşti a anulat autorizaţia de demolare dată de Primăria Capitalei, în urmă cu 9 ani, pentru casa în care a locuit Mihai Eminescu. Imobilul a fost dărâmat alături de alte peste 70 de clădiri. Totul pentru lărgirea bulevardului Berzei - Buzeşti. După sesizările făcute de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, autorizaţiile de demolare au fost declarate ilegale. Decizia poate fi atacată de municipalitate.

Pentru lărgirea străzilor Berzei şi Buzeşti au fost demolate peste 70 de clădiri.

Imobilul, care avea doar parter şi o placă memorială, era monument istoric în 2010, când au început lucrările, şi ulterior a fost declasat şi demolat. Asociatia Salvaţi Bucureştiul, condusă atunci de Nicuşor Dan a contestat demolările. Nouă ani mai tarziu, Tribunalul Bucureşti a anulat autorizaţia de demolare.

Nicuşor Dan - Asociaţia Salvați Bucureștiul: „ S-a pus problema lărgiriii străzilor Berzei şi Buzeşti. S-a dat în planul urbanistic zonal şi o declarare a utilităţii publice care, între timp, au fost anulate pentru motive flagrante de nelegalitate, anulate definitiv”.

Înainte să înceapă demolările, o echipă de arhitecţi a propus o alternativă care să rezolve problema traficului, dar şi să păstreze clădirilor de patrimoniu. Pe lista obiectivelor ce urmau să fie salvate era şi Hala Matache, care a fost dărâmată peste noapte.

Raluca Munteanu – arhitect: „Am căutat să răspundem cerinţelor, cu tramvai şi 2 benzi pe sens, dar am demonstrat că se putea face asta fără demolarea halei, cu un compromis şi anume mutarea circulaţiei pietonale prin faţa halei.

Fiecare argument cu care veneam noi sau ei era dezbătut pe valori de trafic, simulări, măsurători cadastrale”.

Alexandru Vidroi are un magazin alimentar în zona fostei Hale Matache de 25 de ani. Foarte mulţi clienţi în treceau pragul, însă, acum, spune trist că odată cu demolările s-au schimbat şi vremurile.

Alexandru Vidroi - proprietar de magazin: „Era ca la Obor, după Piaţa Obor, era cea mai populată, şi preţuri ieftine şi populată. Avem clienţii care ne cunosc de atâţia ani şi oameni mai în vârstă care nu au maşini să meargă la supermarket”.

Dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti a ajuns anul trecut la DNA, cu plângeri depuse pe numele fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu, dar şi al fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu care spune că a fost un lanţ de greşeli în proiect.

Gheorghe Pătraşcu - fost arhitect-şef al Bucureştiului: „Contractul a fost semnat înainte de a exista autorizaţia de construire şi documentaţiile de urbanism aprrobate, deci asta a însemnat o presiune foarte mare pe funcţionarii primăriei, pentru că deja se cheltuiseră foarte mulţi bani pe proiectul ăsta.

Nu se puteau evita nişte demolări de substanţă, asta e clar”.

Nicuşor Dan - Asociţia Salvaţi Bucureştiul: „În momentul de faţă, instanţele au anulat PUZ-ul care prevedea toată lucrarea, hotărârea de declarare a utilităţii publice, toate autorizaţiile de construire, deci şoselele pe care le avem noi sunt fără autorizare. Autorizaţia de demolare pentru peste 40 de clădiri sunt anulate definitiv”.

În urma lucrărilor, Primăria Capitalei a lărgit bulevardul pe o distanţă de 1,5 km, a făcut două benzi pe sens şi piste de biciclete. Aproximativ 1000 de persoane au fost expropiate, cheltuilelile ajungând la aproape 169 de milioane lei. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 212,5 milioane lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministerul Culturii a demarat procedura de contractare a lucrărilor de punere în siguranță a Palatului „Cantacuzino”

Imaginile care au înfuriat din nou Italia. O turistă s-a urcat pe Fontana di Trevi ca să-și umple sticla cu apă

Gara Regală din Curtea de Argeș, în paragină. Echipa Digi24 a fost amenințată pentru că filma calea ferată acoperită de bălării

14 secole de istorie, șterse în două minute de cutremur. Legendara Antiohia e acum ruină, cea mai veche moschee din Turcia s-a prăbușit

Partenerii noștri