Live

Pericol tot mai mare pe Dunăre

Data actualizării: Data publicării:

Cod de inundaţii pe Dunăre. Fluviul a depăşit nivelul de pericol în zona Bechet. Trecerea cu feribotul se face practic pe propria răspundere a pasagerilor, pentru că maşinile trebuie să treacă printr-o porţiune de drum acoperit deja de apă.

În portul Bechet, îmbarcarea și debarcarea autoturismelor pe feribot se face în continuare cu greutate. Deocamdată nu au fost impuse restricții de circulație însă, în cazul în care apele Dunării vor mai crește, circulația ar putea fi închisă. În portul Bechet, Dunărea are peste 665 centimetri.

În Galați, stația de așteptare de la Punctul Trecere Bac a fost deja inundată, iar rampa de îmbarcarea a fost mutată. Administrația Fluvială a anunțat navigatorii să circule cu prudență, astfel încât valurile generate să nu pună în pericol protecțiile împotriva inundațiilor.

În localităţile Corabia şi Gîrcov, peste 30 de hectare de pădure şi 320 de hectare de păşune au fost inundate de apele Dunării, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că terenurile inundate sunt situate în lunca Dunării (albia majoră, zonă inundabilă). În oraşul Corabia au fost inundate păşuni pe o suprafaţă de 15 hectare şi pădure pe o suprafaţă de 6,35 hectare, iar în comuna Gîrcov apa fluviului a inundat 305 hectare de pădure şi 25 hectare de pădure.

Potrivit reprezentanţilor ISU Olt, joi la ora 14,00 la mira port Corabia, nivelul Dunării era de 583 de centimetri, cu 17 centimetri sub cota de pericol, iar debitul era de 11.549 metri cubi pe secundă, de aproape două ori mai mare faţă de media multianuală a lunii martie. Cota de pericol este, la Corabia, de 600 de centimetri.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din Corabia şi Gârcov, precum şi reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), monitorizează situaţia de la Dunăre.

O avertizare cod portocaliu este în vigoare pe sectorul de Dunăre din judeţul Olt începând de joi şi până pe 31 martie, în această perioadă fiind preconizate creşteri de debite şi niveluri.

Lunca Dunării din zona Corabia - Gîrcov este inundată de fiecare dată când fluviul depăşeşte la Corabia cota de inundaţii, respectiv 550 de centimetri. În martie 2012, când nivelul Dunării a ajuns la Corabia la 605 centimetri, apele revărsate ale fluviului au ajuns la o distanţă de 50 de metri faţă de câteva gospodării din Gîrcov, construite în zona inundabilă.

Dunărea a inundat păşunea din albia majoră din zona Corabia şi în 2006, 2010 şi 2014 şi 2016. În 2006, apa a ajuns la Corabia la un nivel de 800 de centimetri, atunci fiind afectate mii de hectare de terenuri agricole, gospodării, obiective economice. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini apocaliptice. Cel mai puternic ciclon din 1934 a lovit teritoriul francez Mayotte. Numărul morților, necunoscut

Cel puțin 10 persoane au murit în inundațiile devastatoare din Indonezia

Furtuna Bora a făcut prăpăd pe insula grecească Rodos. Imagini ca la inundațiile din Spania

Fenomene meteo extreme în Indonezia: zeci de morți și victime prinse sub dărâmături. Alte țări afectate de inundații

Partenerii noștri