Live

Video Pericol major de inundații: 15 ore de cod roșu, anunță meteorologii

Data actualizării: Data publicării:
Precipitații importante cantitativ vor cădea și în zilele următoare, spun meteorologii.

Imagini incredibile filmate în această după-amiază pe străzile din Reșița. A fost potop după o ploaie torențială. O rupere de nori a făcut ca apa de pe versanți să curgă cu furie și să ia totul în cale. Mașinile au fost purtate de torenți și s-au izbit unele de altele. Precipitații importante cantitativ vor cădea și în zilele următoare, spun meteorologii.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Inundațiile au făcut ravagii în această după-amiază în vestul țării. La această oră, pompierii arădeni intervin la mai multe gospodării de pe raza localității Păiușeni pentru a evacua apa adusă de viituri.

De asemenea, în aceeași localitate două persoane au fost surprinse în mijlocul apelor și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru ca acestea să poată să fie duse într-un loc sigur.

Din păcate, zeci de mașini au fost purtate de viituri pe străzile din mai multe localități.

Oamenii au privit neputincioși cum apele le-au inundat gospodăriile. A fost nevoie de intervenția salvatorilor care sunt și acum la fața locului, și care vor interveni acolo unde este nevoie.

Veștile proaste nu se opresc aici. A fost emis un cod portocaliu hidrologic pentru mai multe râuri din această zonă. Este valabil până în această seară, la ora 24 și se așteaptă depășiri ale cotelor de inundații.

Tot astăzi, pompierii din Arad au evacuat apa din 13 fântâni care au fost colmatate, tot din cauza precipitațiilor abundente care au căzut în ultimele ore.

Atenționare generală este dublată de avetizări cod portocaliu de precipitații. Acum, județul Vâlcea este sub alertă de ploi torențiale. Se vor acumula peste 30 de litri de apă pe metru pătrat, în condițiile în care în ultima oră, în zona avertizată s-au acumulat aproximativ 25 l/mp.

Au fost șase zile la rând cu atenționări, toate vizau vestul țării, iar în următoarele două zile cel puțin, ploile se vor concentra tot pe partea de vest.

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: Referitor la ce s-a întâmplat în zona Reșița, într-adevăr, ploile au fost intense, în zona localității Reșița au variat între 25 și 31 de litri pe metru pătrat, iar la est de municipiu cantitatea de apă înregistrată în intervalul 15:10 până la 16:10, deci în aproximativ o oră, a fost undeva la 67 de litri pe metru pătrat, de aceea au fost aceste inundații. S-au format torenți pe versanții din zonă și am văzut ce s-a întâmplat.

Au fost emise, pe lângă codul galben de dimineață, încă 7 avertizări de cod portocaliu care au vizat mai multe județe din partea de vest a țării, inclusiv în zona Vâlcea. În ultima oră au căzut 34 de litri pe metru pătrat.

Până la ora 23:00 se menține în vigoare codul galben care se referă la ploile torențiale așteptate în continuare, la căderi de grindină și intensificări ale vântului în anumite zone din partea de vest, sud-vest a țării, dar și din extremitatea de sud-est.

În ceea ce privește evoluția, în continuare vom vedea că și în următoarele două zile instabilitatea atmosferică se menține pronunțată tot în partea de vest și sud-vest a țării. Cu alte cuvinte, în Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei.

Atât mâine, cât și miercuri ne așteptăm ca pe zone restrânse din aceste regiuni să apară din nou fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, respectiv ploi torențiale însoțite de frecvente descărcari electrice, grindină și posibil intensificări ale vântului și chiar vijelii.

Din 22 mai și până acum nu a fost zi în care să nu emitem atenționări privind instabilitatea atmosferică accentuată. În 23 nu a fost emisă o astfel de atenționare, dar de atunci instabilitatea atmosferică s-a manifestat cu regularitate în fiecare zi.

Cât privește zona de vest a țării, și mai ales în județul Caraș-Severin, cantitățile înregistrate până acum – de exemplu la stația Semenic au depășit 100 de litri pe metru pătrat, iar la Reșița am avut, inclusiv cantitatea înregistrată azi, undeva la 70 de litri pe metru pătrat. Prin urmare, efectele au fost amplificate cumva și de solul deja îmbibat cu apă, debitele destul de mari din zonă.

Însă dacă ne referim în ansamblu la ce s-a întâmplat până acum în luna mai, referitor la cantitatea medie, suntem încă sub normal. Luna mai este în general una în care se înregistrează cantități mari de apă la nivelul țării, dar iată că până acum, dacă facem media, suntem în continuare sub aceasta.

Precizez că această instabilitate atmosferică accentuată s-a manifestat pe zone restrânse din țară, punctiform au fost asemenea cantități, nu au fost cantități mari pe suprafețe extinse, așa încât media la nivel de țară să depășească norma.

Urmează luna iunie, care de regulă ne aduce ploi intense în fiecare zi, instabilitatea ar trebui să fie pronunțată în continuare. Așa cum arată estimările noastre pentru următoarele săptămâni, s-ar putea ca și în iunie să avem cantități însemnate de apă mai mari față de normal, până spre 19 iunie.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Regele Felipe al Spaniei şi Regina Letizia s-au întors în zonele devastate de inundaţii, unde continuă căutarile celor dispăruți

Un nou val de frig cuprinde toată țara. Urmează patru săptămâni cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite

ANM anunță două săptămâni cu temperaturi mai mici decât normalul perioadei. Cum va fi vremea până la 1 decembrie în toate regiunile

Prognoza meteo: următoarele zile vom avea vreme frumoasă cu temperaturi de 19 grade. Când sunt așteptate ninsorile

Partenerii noștri