Percheziții la clanul Cordunenilor. Cămătarii împrumutau oameni de afaceri cu dobânzi de până la 400%, iar apoi îi sechestrau
Procurorii DIICOT și polițiștii au descins la clanul Cordunenilor, din Iași. 42 de percheziții au loc luni dimineață, în două dosare în care sunt implicați membri ai grupării interlope.
Sunt vizate două grupări ale clanului Cordunenilor.
Acuzațiile din dosar sunt camătă, spălare de bani, tentativă de înșelăciune.
Faptele ar fi fost comise din 2021 până în prezent. Anchetatorii au indicii că 50 de oameni de afaceri din Moldova au luat bani cu împrumut, dobânzile fiind cuprinse între 20 și 400%. Pentru a-i convinge pe cei împrumutați să le dea banii și dobânzile, cămătarii i-ar fi amenințat, iar pe unii i-ar fi sechestrat și lovit.
În cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi, s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%.
Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare, spun procurorii.
''Astfel, în perioada 2021 - 2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate'', precizează DIICOT.
Pentru a conferi o aparenţă de legalitate împrumuturilor, aceştia determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată şi dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infracţionale au intrat în posesia unor suprafeţe importante de teren, a căror valoare depăşeşte şi cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat, mai arată sursa citată.
Anchetatorii au găsit sume importante de bani la locuințele percheziționate.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News