Parlamentarii şi împrumuturile la bănci. Unele credite coincid cu durata mandatului
Imediat ce au ajuns în Parlament, mulţi aleşi s-au grăbit să meargă la bănci pentru a cere împrumuturi. Mai ales că indemnizaţia lor s-a mărit considerabil de anul trecut, după intrarea în vigoare a legii salarizării. Iar unii au ales ca durata creditului să coincidă fix cu durata mandatului. Un sfert dintre deputaţi au decis să ia un credit pe o perioadă relativ scurtă, de cel mult patru ani.
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Într-un top al deputaţilor care s-au împrumutat pe o perioadă scurtă, pe primul loc se află liderul TSD, Gabriel Petrea. Acesta are datorii de peste un milion de lei către persoane fizice sau bănci. Toate urmează să fie plătite până în 2021, unele având termen final anul viitor. Familia Petrea a avut în 2017 venituri de aproape 300.000 de lei anual.
Gabriel Petrea, deputat, preşedinte TSD: „Este o achiziţie de teren cu plata eşalonată în rate, gândită ca o investiţie. A fost o oportunitate de care am vrut să profit. Dacă vă uitaţi la veniturile soţiei şi ale mele sunt suficient de mari să acoperim aceste rate”.
Zece credite a luat deputatul Sorin Cîmpeanu de când a ajuns în Parlament. În total, 514.000 de lei. Patru au termen final de plată anul 2020, trei anul viitor, iar alte trei au scadenţa în 2022.
Sorin Cîmpeanu, deputat: „Sunt foarte, foarte mari. Nu are nici o legătură cu mandatul de parlamentar. Are legătură cu un proiect pe care fiecare persoană, mai ales cele care au depăşit vârsta de 50 de ani, poate se gândesc să construiască o casă”.
Deşi aproape un sfert dintre deputaţi au primit bani de la bancă, liderul PMP se plânge că a avut problemă în a-şi lua un credit. A reuşit să obţină 90.000 de lei, iar termenul final coincide cu terminarea mandatului de parlamentar.
Eugen Tomac, preşedinte PMP: „Există un abuz al băncilor în ceea ce priveşte toate persoanele care fac politică pentru că nici o bancă, cu excepţia celor de la care am primit acest împrumut, nu a dorit să îmi acorde un credit de nevoi personale”.
Liberalul Bogdan Gheorghiu spune că a fost obligat de bănci să ia credit doar pe o perioadă de trei ani, deşi dorea pe mai mulţi ani. A reuşit să obţină peste 380.000 de lei de la bancă.
Bogdan Gheorghiu, deputat PNL: „Eu am solicitat o perioadă mai lungă pentru că aceste credite le plătesc împreună cu soţia şi mă mai ajută şi familia şi băncile nu au fost de acord, au impus acest termen, pe perioada mandatului. E complicat, într-adevăr.”
Indemnizaţiile deputaţilor şi senatorilor s-au majorat de anul trecut, ele fiind de aproape 10.000 de lei pe lună.
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News