Live

„Ordonanța trenuleț” a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economic și Social

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

„Ordonanța trenuleț” a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economic și Social (CES), potrivit unor surse Digi24. Anunțul vine cu doar câteva ore înaintea ședinței de Guvern în care urmează să fie aprobate creșterile de taxe și înghețarea unor venituri. Avizul este consultativ.

Consiliul Economic şi Social este o instituţie publică de interes naţional, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai societăţii civile organizate.

Guvernul se reuneşte în şedinţă luni, începând cu ora 13:00, urmând să discute „ordonanţa-trenuleț” privind unele măsuri fiscal-bugetare. Proiectul de ordonanţă a fost publicat duminică de Ministerul Finanţelor.

Începând cu 1 ianuarie 2025, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, potrivit proiectului de ordonanţă.

În anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.

De asemenea, în anul 2025, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, salariile de bază se menţin la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie, de conducere şi de înalţi funcţionari publici, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”

Tanczos Barna, după adoptarea ordonanței „trenuleț”: Noi, spre deosebire de alţii, nu ne-am ridicat de la masă. Fără UDMR, am avea haos

Ce spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, despre noile măsuri fiscale ale Guvernului

„Taxa pe stâlp” va fi redusă la 1%. Tanczos Barna, precizări despre normele de implementare

Partenerii noștri