Live

OLAF a identificat tentative de fraudă cu vaccinuri anti-Covid în valoare de 14 miliarde de euro

Data actualizării: Data publicării:
Doze de vaccin anti-COVID. Foto: GettyImages

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), organism al Uniunii Europene, a informat joi că 12 state membre au avertizat instituţia că au primit oferte false din partea unor intermediari pentru a cumpăra până la un miliard de doze de vaccinuri în valoare de 14 miliarde de euro, însă din fericire niciuna dintre aceste fraude nu s-a materializat, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Obiectivul escrocilor este de a convinge autorităţile publice să facă plăţi importante pentru a-şi asigura achiziţia, iar după aceea să dispară cu banii”, a relatat OLAF, care a amintit că stratageme similare s-au înregistrat şi anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, cu materiale de protecţie sau măşti într-un moment în care exista o penurie.

Escrocii oferă ţărilor Uniunii Europene mari cantităţi din vaccinuri despre care susţin că ar proveni de la laboratoare al căror produs a fost deja aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa cum este cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

În general, este vorba despre companii „care până de curând nu aveau activitate” sau făceau afaceri cu mărfuri complet diferite, care nu aveau legătură cu vaccinurile. În general, aceste companii îşi au sediul în ţări din afara Uniunii Europene, pentru ca trasabilitatea lor să fie mai greu de realizat, a semnalat OLAF.

Interpol avertizează că acesta este doar „vârful aisbergului”

Autoritățile din China și Africa de Sud au confiscat mii de doze de vaccinuri Covid-19 contrafăcute, a declarat miercuri Interpol, avertizând că acesta reprezintă „doar vârful aisbergului” în criminalitatea legată de vaccin.

Într-un depozit de lângă Johannesburg, Africa de Sud, ofițerii de poliție au descoperit 400 de flacoane - echivalentul a aproximativ 2.400 de doze- care conțin vaccinuri false împotriva Covid și mii de măști neconforme. În urma descinderii, au fost arestați patru presupuși vinovați. Totodată, poliția din China a identificat cu succes o rețea de vânzare a vaccinurilor Covid-19 contrafăcute, într-o anchetă susținută de Interpol.

Au fost făcute raiduri în incintele de producție a vaccinurilor false, ce au dus la arestarea a aproximativ 80 de suspecți și confiscarea a peste 3.000 de doze de vaccin de la fața locului.

Deși vaccinurile contrafăcute din China și Africa de Sud au fost confiscate, Interpol atenționează că acesta este „doar vârful aisbergului”, a declarat secretarul general al organizației, Juergen Stock.

De asemenea, Interpol avertizează asupra vaccinurilor vândute în mediul online.

„Orice vaccin care este promovat pe site-uri web sau pe dark web nu este legitim, nu este testat și poate fi periculos”.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Identifică-mă”: Interpol cere ajutor pentru a afla cine erau 46 de femei ucise și ale căror cazuri nu au fost rezolvate

Avertisment de la șeful Interpol: Bandele globale operează la fel ca marile corporații internaționale

Scandal la Interpol. Un candidat aflat pe lista scurtă pentru șefia instituției e acuzat că a ajutat la răpirea unor oameni de afaceri

Şeful biroului Interpol Moldova a fost arestat pentru 30 de zile în scandalul ștergerii datelor fugarilor urmăriți internațional

Partenerii noștri