O mie de polițiști, jandarmi și pompieri din Cluj sunt vizați într-o anchetă de înșelăciune cu indemnizații de vacanță
O mie de angajați ai MAI sunt vizați de o anchetă într-un dosar de înșelăciune, fals și uz de fals cu indemnizații de vacanță.
UPDATE 15.00. Asociația Profesională a Emitenților de Tichete a precizat că, potrivit legislației în vigoare (Legea 153/2017 cu modificările și completările ulterioare), angajații MAI nu beneficiază de tichete de vacanță (un instrument de plată oferit 100% în format digital, cu condiții reglementate de utilizare). Acest segment de angajați beneficiază de o excepție de la regulă, astfel că au la dispoziție o indemnizație anuală de vacanță, pe care o primesc sub forma unui decont cash, după ce prezintă documentele aferente călătoriei efectuate.
Art. 36 din Legea nr. 153/2017
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în anii 2019-2020, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României, în limita valorică prevăzută la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul sumelor decontate nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. IV din OUG 131/2021
(3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare şi personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică şi securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.450 lei anual pentru un salariat.
Știrea inițială a fost corectată conform precizărilor de mai sus
Este vorba despre polițiști, jandarmi și pompieri din Cluj care ar fi decontat fictiv indemnizații de vacanță, potrivit strictsecret.ro.
Potrivit anchetatorilor, ar fi implicați în jur de o mie de angajați ai inspectoratelor de poliție, jandarmi și pompieri din județ, care s-ar fi folosit în mod fals de indemnizația de vacanță timp de mai mulți ani, respectiv suma de 1.450 de lei pe care fiecare o primea anual ca să meargă în concediu. Concret, ei ar fi rugat mai mulți prieteni care aveau unități de cazare să le elibereze facturi false, deși nu stăteau nicio noapte cazați în respectivele pensiuni sau hoteluri.
Două agenții de turism fictive ar fi eliberat astfel de facturi.
În dosarul în care se fac cercetări pentru înșelăciune și uz de fals, face verificări și ANAF.
Ancheta este instrumentată de Parchetul Tribunalului Cluj, unde vor avea loc audieri.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News