Video Nouă ani de la tragedia de la Colectiv și nicio schimbare. Cele trei centre pentru marii arși încă nu sunt finalizate
Au trecut nouă ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni. 28 dintre ei au murit în spitale, în săptămânile care au urmat tragediei. Autoritățile au promis atunci că vor construi trei centre pentru marii arși. Niciunul dintre acestea nu este finalizat, iar România își trimite pacienții cu arsuri grave în străinătate.
Viitură în Moldova. 2 morți
Nepoata lui Belousov își imploră unchiul să nu mai ucidă copii ucraineni
Zeci de tornade au făcut prăpăd în SUA
Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Tragedie în China
O tornadă a făcut ravagii în China
Temperaturile de vară au dus la apariția căpușelor. Ce recomandă medicii
Vlad Pascu, primele declarații din închisoare
Construcția celor trei centre pentru mari arși a fost blocată o perioadă lungă de timp, fiind începută abia în 2023.
Este vorba despre trei centre care vor avea 26 de paturi de terapie intensivă pentru marii arși și 26 de paturi de terapie intermediară. Ele vor fi la Timișoara, unde se află cea mai avansată construcție, la Târgu Mureș și București.
Toate cele trei centre sunt construite cu bani de la Banca Mondială.
Care este situația în acest moment
În acest moment, în România sunt 24 de paturi pentru marii arși și 10 pentru copii la Grigore Alexandrescu. Cele 24 sunt în București, la Floreasca, Spitalul de Arsuri și la Spitalul Bagdasar. De asemenea, mai sunt paturi la Iași și la Spitalul Județean din Timișoara.
Dacă aceste centre vor fifinalizate la începutul anului viitor, așa cum sunt termenele anunțate, România va avea 50 de paturi pentru marii arși și vorbim de persoane adulte.
Tragedia de la Colectiv
64 de tineri au murit în urma incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015 – 27 dintre ei în acea noapte, iar restul în spitale, în săptămânile care au urmat. 150 de oameni au fost răniți, majoritatea mutilați pe viață. În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.
În 2022, la aproape 7 ani de la tragedie, Curtea de Apel București a pronunat sentința definitivă în dosarul Colectiv 1, dosar în care au fost cercetatye cauzele incendiului și condamnați vinovații. Printre cei condamnați atunci s-au numărat Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4, și patronii clubului Colectiv. Piedone a fost achitat în 2023, după ce a executat un an și o lună de închisoare.
Dosarul Colectiv 2, care a vizat condițiile în care responsabilii statului au acționat după incendiul din octombrie 2015, a fost clasat de către procurori în august 2024.
Atât Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, cât și managerii de spital care nu au transferat răniții în străinătate au scăpat de condamnarea penală, deoarece, potrivit procurilor, nu există un text de lege care să fi obligat autoritățile să transfere marii arși în străinătate.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News