Live

Video&Foto Nicu Covaci, cel ce ne-a dat Phoenix, cel ce ne-a dat muzică, o viață pe scenă, în ritm de etno-rock

Data actualizării: Data publicării:
Printre ultimele imagini, Nicu Covaci este surprins înconjurat de prieteni Foto- Facebook

Nicu Covaci, solistul și fondatorul legendarei trupe Phoenix, a plecat dintre noi vineri seară. A trăit pentru muzică, după cum a declarat în mai multe rânduri, deși în copilărie se visa astronom. Unul dintre cei mai mari muzicieni români, care lasă moștenire creații nemuritoare, interpretate alături de membrii trupei, Nicu Covaci declara, cândva, pentru presă, că în copilărie a dorit să devină astronom, dar ulterior a fost fascinat de muzică.

”Am fost fascinat de muzică, şi cînd am descope­rit că pot transmite ceva oamenilor şi-i pot ajuta dintr-o dată s-a schimbat totul şi muzica a de­venit cel mai im­portant lucru pentru mine. În bună parte acest vis mi s-a îndepli­nit”, declara el într-un interviu pentru Jurnalul național.

În anii 60, erau considerati Beatles de România. În anii 70 au ajuns "pericol public" și au fost interziși de comuniști. În anii 80 au fugit în Occident și au devenit o legendă. În anii 90 s-au întors acasă și au recucerit România.

„De azi ne-asteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR!”, este mesajul formaţiei Phoenix care anunţă decesul marelui muzician. 

Nicu Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara. Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, a studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine. A studiat la Liceul de arte plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara, potrivit informaţiilor de pe blogul personal www.nicucovaci.wordpress.com.

1961- anul înființării trupei Phoenix

Anul înfiinţării formaţiei Phoenix este 1961, grupul făcându-şi debutul un an mai târziu.

Prima compoziţie proprie a fost piesa „Ştiu că mă iubeşti şi tu”, înregistrată la radio în 1964. Din anul următor datează alte două înregistrări, „Bun e vinul ghiurghiuliu” şi „Pădure, pădure”, care erau şi primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor. Acestea două se mai păstrează încă în arhiva Radio România.

După 1971, stilul Phoenix a fost schimbat, muzicienii inventând etno-rock-ul. În 1977, membrii trupei au fugit în Germania, iar între 1977 şi 1989, trupa a activat în Germania, ca Transsylvania-Phoenix. Din 1990, Phoenix s-a întors în România.

Mai multe variante de componență

Formaţia a cunoscut mai multe variante de componenţă. Cea actuală este formată din muzicienii: Nicu Covaci - chitară, voce, Costin Adam - voce, Flavius Hosu - baterie, Dan Albu – chitară, voce, Cristi Gram - chitară, voce, Dzidek Marcinkiewicz - clape, bass, voce, Volker Vaessen - bass, Marc Alexandru Tinţ – chitară.

Printre foştii membri se numără artişti consacraţi precum Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Josef Kappl, Mani Neumann, Mircea Baniciu, Florin (Moni) Bordeianu, Günther (Spitzly) Reininger, Kamocsa (Kamo) Béla, Costin Petrescu, Ionuţ Contraş, Bogdan Muntenita, Cristi Gram, Bogdan Bradu.

Discografia trupei în România cuprinde unele dintre cele mai influente albume muzicale româneşti: „Vremuri”, apărut în 1968, „Floarea stîncilor” din 1969, „Cei ce ne-au dat nume”, din 1972, reeditat pe CD în 1999, „Meşterul Manole”, în 1973, „Mugur de fluier”, 1974, reeditat pe CD în 1999, şi „Cantofabule” în 1975. Alte albume au fost lansate după întoarcerea trupei în România: ”În umbra marelui urs”, 2000, „În umbra marelui U.R.S.S”., 2003, „Baba Novak”, 2005, „Vino, Ţepeş!”, 2014.

Și totuși, umilința...

Deși a fost unul dintre cei mai mari muzicieni români, care a lăsat în urma lui creații remarcabile, anul trecut el a fost umilit de către statul român, nefiind primit ca membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR). Sigur, mulți ar putea comenta că nici n-ar fi avut nevoie de această asociere. Totuși.

Artistul a dat examen, fiind notat cu nota 7,60, dar ar fi avut nevoie de nota 8.00 pentru a fi acceptat în această Uniune.

Nicu Covaci a înfiinţat Phoenix şi este autorul unor melodii legendare precum „Cantafabule”, „Cei ce ne-au dat nume” sau „Mugur de fluier”.

Ministrul Culturii de la acel moment, Lucian Romașcanu, a reacționat, într-un mesaj publicat pe Facebook: „Am aflat şi eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat «examenul» pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în faţa publicului. Cred că undeva, ceva e profund greşit cu acest UCMR… Nu am competenţa să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenţi reprezentanţi ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcţionează au rămas undeva, în urmă”.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un muncitor român a murit în timpul testării unui montagne-russe pentru Oktoberfest, la Munchen. Tânărul avea 20 de ani

Culturistul „cel mai monstruos din lume” a murit la numai 36 de ani. Avea o dietă supraîncărcată cu proteine

Procesul privind moartea lui Diego Maradona a fost amânat până anul viitor. Opt persoane sunt acuzate de "omucidere prin neglijenţă"

Etapa a VI-a din Campionatul Național de Off Road 2024, anulată după ce un tânăr pilot a murit într-un accident pe ”Drumul Morții”

Partenerii noștri