Live

Video Nevaccinații au voie în supermarketurile din mall. Prefectul Capitalei: Măsurile au intrat în vigoare duminică noapte

Data actualizării: Data publicării:
Alexandra Văcaru, prefectul Capitalei Foto: captură video Digi24

Bucureștiul a ajuns la cea mai ridicată incidență de la debutul pandemiei, iar valul cinci încă nu și-a atins vârful, potrivit specialiștilor. Duminică, aproape jumătate din totalul național de infectări s-au înregistrat în Capitală. Cu toate acestea, Guvernul a modificat unele din regulile antiepidemice care se vor aplica în următoarea lună și a eliminat o restricție - cea care privea accesul în supermarketurile din malluri pentru persoanele nevaccinate.

Magazinele alimentare din mall-uri vor putea primi clienți fără să le mai ceară certificatul verde, dacă își fac culoare separate de acces, circulație și ieșire, potrivit noilor reglementări adoptate săptămâna trecută, odată cu prelungirea stării de alertă pentru încă o lună. Până acum, accesul în supermarketurile din mall nu era permis decât pentru clienții care dovedeau că sunt vaccinați, testați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Acum, dacă aceste magazine își fac culoare de acces separate, vor putea primi toți clienții. 

Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a declarat duminică seara la Digi24 că după prelungirea stării de alertă prin hotărâre de guvern, a fost convocată vineri o ședință a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), iar de duminică noaptea au intrat în vigoare la nivelul Capitalei noile măsuri.

În ceea ce privește accesul tuturor persoanelor în magazinele alimentare din parcurile și centrele comerciale, o altă condiție este asigurarea unui spațiu de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și a unui număr limitat de coșuri de cumpărături, a menționat Alexandra Văcaru. Instituția prefectului nu a primit însă până în acest moment solicitări sau apeluri telefonice din partea centrelor comerciale pentru clarificări suplimentare în privința noilor reglementări.

Nu mai există două praguri de incidență

Alexandra Văcaru a explicat ce alte modificări au intervenit după hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă.

„Principala modificare este că nu mai avem două praguri de incidență - aveam de 1 și de 3 la mia de locuitori. Acum rămâne unul singur, cel de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, în funcție de care au loc o serie de modificări, în principal în ceea ce privește gradul de ocupare a suprafeței maxime din cadrul diferitelor spații, în funcție de context - că e vorba de săli de spectacol, că e vorba de săli de joc, restaurante, cafenele - deci avem un prag, la peste 3 la mia de locuitori: un grad de ocupare de 30 la sută”, a precizat Alexandra Văcaru. Ea a subliniat că în condițiile actuale ale ratei de incidență din București, de peste 30 la mia de locuitori, această cerință, grad de ocupare de doar 30 la sută, rămâne în vigoare.

Există o singură excepție pentru acest prag - în cazul sălilor de joacă pentru copii, acolo este permis 50 la sută.

O altă modificare se referă la persoanele care au trecut prin boală, în ceea ce privește accesul lor în spațiul public. „Până acum, aveam o perioadă de referință între a 5-a zi și a 180-a zi de la momentul confirmării infectării, dar acum avem ca punct de plecare pentru această perioadă ultima zi a izolării”, a precizat Alexandra Văcaru.

Școlile din București rămân la cursuri în format fizic

Prefectul a confirmat că nu se pune problema, cel puțin pentru moment, a trecerii tuturor școlilor în sistem online în București. Această situație ar putea interveni doar când gradul de ocupare a paturilor COVID din spitalele bucureștene ar ajunge la 75 la sută.

În rest, școlile pot intra online individual, pe o perioadă limitată, în condițiile specifice. Din ianuarie până în prezent, CMBSU a aprobat o astfel de măsură în cazul a 24 de unități de învățământ din Capitală, dintre care 12 între timp și-au reluat deja activitatea cu prezență fizică, a precizat Alexandra Văcaru.

Apel către bucureșteni: Chemați ambulanța doar în situații de urgență!

Prefectul Capitalei atrage atenția că principala provocare a actualului val este suprasolicitarea serviciului de ambulanță și de aceea, i-a îndemnat pe bucureșteni să apeleze la medicii de familie, dacă nu au simptome grave și vor să se testeze. O pot face inclusiv la alți medici, nu neapărat la cei în evidența cărora figurează.

„Spre deosebire de valul trecut, acum, practic, toată presiunea s-a mutat de pe personalul din spitale pe resursa de urgență. Serviciul de Ambulanță are o încărcătură extraordinară, la fel și DSP. DSP a gestionat vineri peste 9.000 de cazuri - în afara persoanelor contact direct pentru efectuarea anchetelor - iar astăzi (duminică - n.r.), aproape 8.000 de cazuri”, a arătat Alexandra Văcaru.

„De aceea, aș vrea să fac un apel către medicii de familie. Avem aproximativ 200 de medici de familie care au intrat în contract cu Casa. Ce vreau este ca bucureștenii să știe că trebuie să apeleze la serviciul de ambulanță doar pentru situații de urgență, iar dacă nu prezintă simptome, nu trebuie să se testeze. Și că au mai multe soluții: se pot testa la medici de familie, chiar dacă nu sunt medicii lor, în farmacii și, evident, prin intermediul centrelor”, a precizat Alexandra Văcaru, prefectul Capitalei, la Digi24.

Modificări la regulile pentru intrarea în țară

Săptămâna trecută, Guvernul a prelungit cu o lună starea de alertă și a adus câteva modificări reglementărilor care erau în vigoare, stabilite prin decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Astfel, dacă până acum, formularul de localizare a pasagerului (PLF) trebuia completat cu cel mult 24 de ore înainte de a sosi în România. Acum, termenul a fost prelungit până la 3 zile.

De asemenea, Executivului a mai luat o hotărâre importantă - angajații companiilor de transport internațional, dar și personalul navigant vor completa o singură dată documentul de localizare, nu de fiecare dată când se întorc pe teritoriul României.

În plus, Executivul a decis să micșoreze până la 500 de lei, de la 2000 de lei cât era până acum, limita minimă de amendă pentru cei care nu completează fie cu cel mult 72 de ore înainte de a veni în România, fie cu cel mult 24 de ore după sosire acest document menit să îi ajute pe epidemiologi să facă o anchetă, dacă cel care ajunge în țară est confirmat ulterior cu SARS-CoV-2.

O altă decizie guvernamentală se referă la implementarea, în legislația națională, a deciziei europene, care limitează la 9 luni valabilitatea certificatului digital emis după schema inițială de vaccinare. Dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin, va trebui făcută doza booster pentru ca certificatul să fie valabil. Această măsură îi vizează, însă, doar pe cei care vor să călătorească în UE sau care vin în România.

Citiți și: Adriana Pistol: Utilizarea certificatului COVID în România nu se modifică

„Starea de alertă nu este un lucru care va fi permanent, este o situație. Da, se apropie momentul în care vom zice că nu este nevoie. Care e acest moment urmează să se decidă”, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila estima, recent, că starea de alertă ar putea fi ridicată, în România, la finalul lunii martie, iar duminică, el a reconfirmat într-o emisiune televizată că în primăvară ne-am putea întoarce la normalitate în ceea ce privește activitățile sociale, economice și culturale, ceea ce va însemna și „fără certificat în spațiile publice”.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă la Chișinău. O dronă a fost găsită în apropriere de un mall și o arenă sportivă din capitala Republicii Moldova

Scandal din gelozie într-un mall din Capitală. Trei indivizi, cercetaţi după ce au bătut două femei şi un bărbat

Destinatar greșit. Cutii de banane cu cocaină au ajuns la mai multe supermarketuri din Germania

Rușii au bombardat un centru comercial din Ucraina. 14 morți și cel puțin 43 de răniți

Partenerii noștri