Live

NATO trimite un avion radar AWACS în spațiul aerian al României, pentru a monitoriza mișcările Rusiei

Data publicării:
Avion AWACS al NATO. Foto: INQUAM Photos/George Călin

NATO a trimis un avion radar AWACS deasupra României, ca să monitorizeze mișcările armatelor lui Putin pe la granițele țării noastre și implicit ale Alianței. Mișcarea vine după seria de drone rusești care au intrat în spațiul aerian NATO în ultimele luni.

Ordinul pentru această misiune a venit de la cel mai înalt nivel. În luarea deciziei a fost implicat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Avioanele vor zbura de la o bază aeriană din Grecia și vor survola spațiul aerian al României, a cărei graniță este și frontiera externă a NATO.

Potrivit Alianței, rolul acestor avioane este să întărească abilitatea României de a răspunde la activitatea aeriană crescută în apropierea granițelor sale.

Este vorba despre numărul mare de drone lansate de Rusia pentru a lovi ținte ucrainene din apropierea României. Unele dintre acestea ajung în spațiul aerian românesc și, implicit, în spațiul aerian al NATO.

Potrivit Alianței, această vigilență sporită este „defensivă, legitimă, proporționată și complet transparentă”.

În ultima sa zi ca șef al NATO, Stoltenberg a spus că Alianța trebuie să determine dacă aceste drone intră în spațiul aerian NATO din greșeală sau intenționat.

Primele misiuni ale avioanelor AWACS au început de ieri, iar durata misiunii lor nu a fost precizată.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Totul s-ar termina cu o bombă în centrul Londrei”. A depășit orice limită: ”Voi spune lucruri pe care nu am voie să le spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin și-a numit fostul bodyguard în Consiliul de Securitate. Cresc speculaţiile că Aleksei Diumin e pregătit ca succesor la Kremlin

Guvernul norvegian ia în calcul ridicarea unui gard la granița cu Rusia, după modelul finlandez

Disidentul rus Vladimir Kara-Murza: În Rusia lui Putin sunt mai mulți deținuți politici decât au fost în ultimii ani ai URSS

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară nu va mai lucra cu cercetători afiliați Rusiei. „CERN nu este o insulă”

Partenerii noștri