Live

NASA a reușit să schimbe traiectoria asteroidului Dimorphos

Data actualizării: Data publicării:
Misiunea a fost pregătită pentru a testa potențiale strategii de apărare a Pământului în cazul în care un asteroid ar amenința planeta. Foto: Profimedia Images

Agenția Spațială americană a anunțat că încercarea sa de a schimba traiectoria unui asteroid a reușit, iar orbita lui Dimorphos a fost schimbată, după ce sonda Dart l-a lovit luna trecută, relatează BBC.

Cercetătorii au ajuns la concluzie după ce au făcut măsurători cu mai multe telescoape, și cu cele spațiale, dar și cu cele aflate pe Pământ.

Misiunea a fost pregătită pentru a testa potențiale strategii de apărare a Pământului în cazul în care un asteroid ar amenința planeta.

Reușita sondei Dart dovedește că o astfel de operațiune ar putea să funcționeze, în cazul în care ea ar fi lansată suficient de rapid iar ținta nu este prea masivă. 

„Această misiune ne arată că NASA este pregătită de orice ne va pregăti Universul. Cred că noi, NASA, am dovedit că suntem un adevărat protector al planetei”, a spus Bill Nelson, șeful agenției.

Experimentul a avut loc la 11 milioane de kilometri de Pământ – sonda Dart de 750 de kilograme s-a lovit direct de Dimorphos, autodistrugându-se și schimbând traiectoria astrului.

Asteroidul orbitează o rocă spațială și mai masivă, denumită Didymos. Înainte de impact, îi lua lui Dimorphos 11 ore și 55 de minute să încheie o mișcare de revoluție în jurul asteroidului mai mare.

Conform datelor, perioada orbitală a scăzut la 11 ore și 23 de minute, cu 32 de minute mai puțin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Cea mai „flămândă” gaură neagră din universul timpuriu, descoperită cu telescopul James Webb. Crește mai rapid decât se credea posibil

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Partenerii noștri