Live

Modul în care se calculează de fapt rata infectărilor cu Covid-19 la 14 zile. GCS explică de ce apar diferențe

Data actualizării: Data publicării:
Testare Covid. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul de Comunicare Strategică a explicat într-un comunicat de presă modul prin care se calculează rata de infectare cu Covid-19 pe ultimele 14 zile. Potrivit GCS, se ia în calcul momentul în care proba persoanei în cauză este introdusă în sistem, nu cel în care centrul de testare o raportează pentru a fi centralizată. 

GCS arată, într-un comunicat citat de Agerpres, modul în care se calculează indicele de incidenţă la 14 zile, respectiv coeficientul infectărilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori.

Astfel, cifra de cazuri nou pozitivate transmisă în buletinul zilnic de informare, la ora 13,00, reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată şi care sunt raportate până la data transmiterii informării.

Distinct de aceste seturi de date, în metodologia de calcul al indicelui de incidenţă raportat la ultimele 14 zile, Direcţiile de Sănătate Publică au în vedere numărul de cazuri nou pozitivate, în funcţie de data la care acestea au fost încărcate în sistemul informatic.

"Astfel, incidenţa de răspândire cumulată în ultimele 14 zile se calculează în funcţie de momentul în care proba persoanei în cauză este introdusă în sistem, şi nu în funcţie de momentul în care centrul de testare o raportează pentru centralizare şi apoi este comunicată public, existând un decalaj inerent de la o zi la alta. Evidenţa cazurilor depistate pozitiv este gestionată în aplicaţia informatică, în care sunt completate pentru fiecare caz în parte, distinct, momentele în care sunt prelevate probele, prelucrate în centrele de testare şi, ulterior, constatate rezultatele pozitive", spune GCS.

 

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Opoziția cere demisia lui Pedro Sanchez, acuzat de corupție. O plângere va fi depusă pentru anchetarea partidului premierului Spaniei

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Partenerii noștri