Live

Misterul bubuiturii de la Iași, descifrat? Ce spune un fizician

Data actualizării: Data publicării:
Profesorul de fizică Silviu Gurlui spune că ar putea fi vorba despre un meteorit

Un zgomot extrem de puternic, o bubuitură, cum s-ar spune în termeni populari, a zguduit marți Iaşiul în mijlocul zilei. A fost atât de puternică, încât au zăngănit geamurile, a trepidat în tot orașul. Nicio autoritate nu a reușit să explice între timp ce s-a întâmplat, deși zgomotul a fost remarcat de un oraș întreg. Misterul pare să fi fost deslușit între timp de un profesor universitar de fizică.

Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea A. I Cuza din Iași, a lansat inițial două ipoteze: 1. Ar fi vorba de un fenomen natural. 2. Ar fi vorba despre un exercițiu militar, care nu ar fi fost anunțat, din varii motive. Profesorul are și oportunitatea de a dovedi anumite lucruri, pentru că a montat în Palatul Culturii un echipament care poate să măsoare anumite vibrații.

Ulterior, profesorul Gurlui a mai lansat o ipoteză: aceea că ar fi vorba despre un meteorit.

„E o cauză naturală. E un meteorit. Se știe că în atmosferă, zilnic pătrund măcar 300 de tone de particule. Sunt câteva sute de milioane de particule mici care pătrund în atmosferă în diferite condiții, în funcție de compoziția chimică, ajung la sol la temperaturi foarte mari, în anumite condiții, dau naștere unor astfel de unde de șoc. Acest meteorit a căzut în partea de nord-nord est a orașului Iași. Unda de șoc s-a propagat spre sud, sud-vest, atingând zone depărtate la vreo 50 km”, a explicat profesorul Silviu Gurlui.

Întrebat dacă ar fi putut să provoace pagube, profesorul spune că energia eliberată de acest fenomen a fost uriașă. „Mă abțin deocamdată la astfel de prognoze. E posibil, în anumite condiții, să provoace și pagube materiale deosebite”, a spus profesorul Gurlui.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani. „Te simți util și asta te face să fii mai tânăr”

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield şi Geoffrey Hinton au câștigat pentru munca lor asupra rețelelor neuronale artificiale

Asteroidul care a dus la extincția dinozaurilor a fost „o minge uriașă de noroi”, arată un nou studiu

Partenerii noștri