Video Misteriosul caz al celor doi jurnalişti care au făcut dezvăluiri despre coronavirus, după care au dispărut fără urmă
Regimul de la Beijing se ocupă de criza coronavirusului aşa cum ştie el cel mai bine – face jurnaliştii dispăruţi imediat ce încep să devină incomozi. Doi jurnalişti chinezi care au încercat să facă cunoscute detalii în legătură cu lucrurile care s-au petrecut la începutul epidemiei au dispărut fără urmă, relatează BBC.
Primele cazuri de flurona au apărut în România
Ministerul Sănătății a cerut spitalelor să reactiveze planurile pentru COVID
2 pacienți infectați cu varianta Omicron sunt la ATI
Cercetătorii italieni au găsit soluția să blocheze intrarea SARS-CoV-2 în organism
Rafila: Săptămâna viitoare vom avea măsuri pentru reducerea transmiterii Omicron
Primele suspiciuni de Omicron în România. Trei români sosiți din Africa de Sud au fost confirmați cu COVID-19
Primul caz de infectare în Europa cu varianta sud-africană a coronavirusului
Delta Plus, o nouă variantă a coronavirusului, a fost depistată și în România. Cercetător: Ar putea constitui baza valului 5
Cîmpeanu propune o nouă regulă pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică
Cei doi au postat filmuleţe pe internet, au distribuit fotografii dar şi poveşti dramatice despre oraşul aflat acum în carantina şi care a fost, literalmente, izolat de restul ţării. Acum niciunul dintre ei nu mai e de găsit.
Fang Bin şi Chen Qiushi au fost amândoi determinaţi să afle şi să împartă informaţii în legătură cu criza din Wuhan. Mii de persoane le-au vizualizat postările şi au aflat multe dintre lucrurile care se petreceau în China la momentul începerii epidemie.
Canalele lor de pe reţelele sociale sunt acum tăcute, iar urmăritorii lor se tem că cei doi e posibil să fi dispărut pentru totdeauna.
Afacerist din Wuhan, Fang Bin a început să posteze filmuleţe în legătură cu criza care începea să se prefaţeze în Wuhan. Prima lui postare pe Youtube a fost făcute pe 25 ianuarie. Platforma este interzisă în China, însă ea poate fi accesată cu ajutorul unui VPN.
Virtually imprisoned at home, #FangBin, who shot that viral "8 bodies in 5 minutes" video of #Wuhan hospital, says the only reason the police hasn't broken in is the world's attention. He cannot stop speaking out. "If they don't come to me, they'll turn to you." #Coronavirus pic.twitter.com/oa95mDNgXF
— 曾錚 Jennifer Zeng (@jenniferatntd) February 8, 2020
În filmuleţe, Fang poate fi văzut mergând cu maşina prin oraş şi arătând situaţia în diferite zone ale acestuia. Pe 1 februarie, el a publicat o filmare în care pot fi văzute 8 cadavre înghesuite într-un microbuz în afara unui spital din Wuhan.
Fang spune că poliţia chineză a intrat peste el în casă în aceeaşi seară şi l-a interogat în legătură cu filmuleţele sale. În acea seară a fost reţinut, avertizat cu privire la acţiunile sale şi apoi eliberat. Pe 9 februarie, Fang a publicat un filmuleţ de 13 secunde prefaţat de textul „Revoltă populară – daţi puterea guvernului înapoi oamenilor”. După acest mesaj, contul de Youtube a amuţit, iar Fang a dispărut fără urmă.
Chen Qiushi, un fost avocat pentru drepturile omului transformat în jurnalist, era deja cunoscut în zona activismului. El şi-a construit reputaţia anul trecut, când a oferit informaţii cu privire la protestele care au paralizat Hong Kong-ul.
Din cauza acestor reportaje, Chen spunea că a fost hărţuit şi cenzurat de autorităţile chineze după întoarcerea sa în China continentală. Conturile sale de pe reţelele sociale, cu peste 700.000 de urmăritori, au fost şterse.
Chen nu s-a oprit, însă. În octombrie, el şi-a făcut un cont de Youtube care are acum peste 400.000 de abonaţi. Pe Twitter, Chen are în continuare în jur de 265.000 de urmăritori. La sfârşitul lui ianuarie 2020, el a călători în Wuhan pentru a da publicului informaţii cu privire la criza în desfăşurare.
“I'm afraid. In front of me is the virus and behind me is the legal and administrative power of China.”
— QuickTake by Bloomberg (@QuickTake) February 14, 2020
This citizen journalist was reporting on the #coronavirus in Wuhan for the past few weeks until he suddenly went missing. More @business: https://t.co/MCD8sqcir5 pic.twitter.com/w53o7Hkq1A
„Îmi voi folosi camera pentru a documenta ceea ce se petrece cu adevărat (n.r. - în Wuhan). Promit că voi spune tot adevărul”, a spus Chen în primul său filmuleţ pe Youtube care apoi a început să viziteze spitale din Wuhan şi să intervieveze pacienţi.
Chen a dispărut şi el fără urmă cândva înainte de 7 februarie. În acea zi, pe contul său de Twitter a fost publicat un filmuleţ în care apărea mama acestuia şi care spunea că fiul ei a dispărut cu o noapte în urmă.
Autorităţile chineze refuză să comenteze situaţia şi nu au dat nicio informaţie cu privire la unde s-ar afla cei doi jurnalişti dispăruţi. Patrick Poon, cercetător la Amnesty Internațional, spune că este neclar dacă Chen şi Fang au fost arestaţi de poliţie sau dacă au fost puşi sub carantină forţată.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News