Video Exclusiv Ministrul Sănătății, despre medicamentele false de pe internet: „Este cea mai mare greșeală să le cumpere. Își pun viața în pericol”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit la Digi24 despre medicamentele false de pe internet și a îndemnat oamenii să nu le cumpere și să nu întrerupă tratamentul pe care îl au într-un anumit moment pentru a-l înlocui cu un „tratament-minune”, pentru că acest lucru poate duce la înrăutățirea stării de sănătate.
Oamenii sunt ademeniți pe internet cu presupuse medicamente care desfundă vasele de sânge și rezolvă toate problemele de sănătate. Mai grav este că site-ul se folosește de antetul unui cunoscut site de știri, dar și de imaginea unui cardiolog, ca să obțină credibilitate.
„Primul lucru este să fim bine informați. Eu, personal, am fost subiectul unor astfel de așa-zise recomandări medicale timp de luni de zile, poate chiar mai mult decât atât. Au fost și alte persoane cunoscute din domeniul medical. E clar că se folosesc de numele și notorietatea unor oameni care activează de mult timp în domeniul medical și încearcă să înșele lumea, să vândă niște substanțe care nu sunt cunoscute și care, cu siguranță, nu au niciun fel de efect terapeutic, dacă nu cumva au un efect terapeutic rău”, a mai explicat ministrul Sănătății, la Digi24.
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Cum ne influențează viața rețelele sociale
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
Un expert din Ucraina avertizează
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon
Un nou derapaj al lui Trump
Alexandru Rafila a îndemnat oamenii să nu întrerupă tratamentul recomandat de medicul specialist și „în niciun caz să îl înlocuiască cu un așa-zis medicament-minune”.
„Ce trebuie să știe lumea este următorul lucru - să nu cumpere medicamente de pe internet, este cea mai mare greșeală, cu anumite excepții. Există pe site-ul Ministerului Sănătății o listă de farmacii care pot vinde medicamente online, dar tot cu recomandare medicală. Al doilea lucru este să nu întrerupă tratamentul pe care îl au într-un anumit moment și să încerce să îl inlocuiască cu un „tratament-minune”, care este foarte mult promovat, pentru că lucrul ăsta duce la înrăutățirea stării de sănătate. Eu cunosc, pentru că eu eram prezentat ca diabetolog, cu toate că nu am nimic de-a face cu această specialitate. Erau persoane care îmi scriau, care încercau să mă contacteze telefonic, să mă întrebe dacă să întrerupă tratamenul recomandat de medicul specialist. Tuturor le-am spus același lucru, că este un fake, și că în niciun caz nu trebuie să întrerupem tratamentul recomandat de medicul specialist și nici să-l înlocuim cu un așa-zis „medicament-minune”, care este prezentat de diverse site-uri”, a mai adăugat ministrul.
Serverele care găzduiesc acele site-uri sunt în fostul spațiu sovietic
El a mai explicat că aceste servere care găzduiesc site-urile respective sunt, în general, în fostul spațiu sovietic, fiind greu de accesat sau de controlat din punct de vedere tehnologic.
„E clar că și le schimbă cu foarte mare viteză, deci nu este eficientă o acțiune directă împotriva lor și atunci singurul lucru pe care oamenii trebuie să îl știe este că medicamentele nu se cumpără de pe internet, să nu schimbe tratamentul recomandat de medicul specialist, să se consulte cu el, eventual, înainte de a lua o decizie, dar e clar că toate aceste lucruri le pun viața în pericol și, dincolo de paguba financiară, pentru că platesc sume apreciabile de bani pentru aceste tipuri de așa-zise medicamente, care nu sunt altceva decât o înșelătorie. Important ar fi ca toată lumea, fie posturile de televiziune, de radio, să facem o campanie. Eu sunt adeptul unei astfel de campanii, putem să facem împreună, în care periodic să informăm populația asupra acestor pericole”, a mai spus el.
Întrebat ce riscă cei care au fost păcăliți, Rafila le-a transmis că „dacă opresc medicația pe care o administrează în mod obișnuit și o înlocuiesc cu fake-uri riscă foarte mult, pentru că starea lor de sănătate se va agrava și le pune viața în pericol”.
Ministrul îi îndeamnă pe oameni „să nu apeleze la doctorul Google”
Ministrul le-a transmis și un mesaj persoanelor care consultă internetul, în loc să meargă la medic.
„Să încerce întotdeauna să apeleze la serviciile unor medici, nu să apeleze la doctorul Google. Tratamentul prin consultarea a diverse site-uri duce, de cele mai multe ori, la afectarea sănătății. E clar că accesul la servicii de sănătate, aici este responsabilitatea noastră să îl îmbunătățim, cred că am reușit într-o oarecare măsură, dar este un proces, nu este o chestiune care se schimbă de azi pe mâine, este cel mai important și oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate. De asemenea, încrederea în sistemul de sănătate nu poate fi în niciun fel înlocuită cu accesul la astfel site-uri sau de informații, care nu au niciun fel de fundament”, a conchis ministrul Sănătății.
Editor : Bianca Chirilă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News