Ministrul britanic pentru Brexit, nemulțumit de summit-ul de la Sibiu
Liderii UE sunt fericiți să participe la primul summit după luni de zile care nu se concentrează pe tema Brexit, ceea ce l-a făcut pe ministrul pentru Brexit din Marea Britanie să îi atace pentru ceea ce a numit „gândire leneșă” cu privire la plecarea Marii Britanii si „eșecul” de a se gândi la viitorul relației dintre UK si UE pe termen lung, după Brexit, scrie Politico, după reuniunea liderilor UE de la Sibiu.
„Vreau să ne uităm dincolo de problemele interne în ceea ce privește votul parlamentar in Camera Comunelor și negocierile curente dintre principalele partide politice, pentru că Sibiu este o oportunitate ca noi să analizăm relația sustenabilă dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana,” spune Barclay.
În partea europeană, se așteaptă soluționarea dezbaterilor dintre Conservatori și Laburiști din Londra, care ar putea indica o cerere din partea Marii Britanii pentru o relație viitoare diferită față de cea susținută în prezent de May.
Citând amenințări la adresa securității, schimbări climatice și provocări economice, incluzând efortul Europei de a concura cu puteri precum Statele Unite și Asia, Barclay a declarat: „Aceste provocări are ne vizează pe toți sunt mai semnificative decât problema Brexit-ului, sunt mai importante, mai complexe decât provocările cu care ne confruntăm în contextul Brexit. Și este nevoie să continuăm în întreaga Europa să lucrăm împreună în ceea ce privește aceasta relație viitoare.”
Într-un al moment din timpul discursului său, acesta a afirmat: „Amenințările cu care ne confruntăm in această perioadă de tranziție sunt reale și au nevoie de un răspuns colectiv, de aceea mă aflu astăzi la Sibiu.”
Summit-ul de la Sibiu se concentrează pe viitorul UE și, respectând această poziție, May a decis să nu participe. Barclay, în schimb, a avut mai puține oportunități de a interacționa cu oficiali UE, față de predecesorii săi, care s-au retras în semn de protest față de poziția lui May în timpul negocierilor.
Barclay și-a susținut nemulțumirea referitoare la narativul privind Brexit, spunând că este greșit ca Uniunea Europeană să vadă referendumul drept o evoluție negativă și nu ca o oportunitate. Acesta declara că UE se confruntă cu numeroase probleme precum migrația, creșterea economică și politicile externe in Africa, pentru a livra rezultatele dorite de cetățeni.
„Desigur, din punctul meu de vedere, Brexit este despre valori împărtășite, lucru la care am făcut referire in timpul panelului. Astfel, trebuie să reușim să ne uitam spre viitor decât să ne întoarcem constant spre votul de acum 3 ani, văzut de parca ar fi o problemă ce trebuie pedepsită și nu drept o oportunitate.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News