Live

Exclusiv Ministrul Bogdan Ivan anunță digitalizarea comunelor: Pentru acte, oamenii vor intra pe site, introduc datele lor și o adresă de mail

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. Foto: Captură Digi24

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării a spus vineri seară, în exclusivitate la emisiunea „LIVE” cu Alexandru Rotaru de la Digi24, că se lucrează la proiecte de digitalizare a serviciilor publice în mediul rural. „De la nivelul primăriei Prundu Bârgăului, până la primăria Cluj-Napoca sau București, oamenii să știe că pot să intre pe un site și vor putea să obțină documente, fără să trebuiască să scrie cu pixul pe hârtie. Vor completa pagini care sunt deschise, intuitive, introduc datele lor, o adresă de mail și trimit către acea primărie. Vor putea să aibă acces la cele mai importante servicii publice de bază, fără să fie nevoie să meargă la primărie”, a precizat ministrul.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării: Pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, deși noi lucrăm pe proiecte de peste 6oo de milioane de euro la nivel național în digitalizarea serviciilor publice, am lansat deja, și în data de 19 septembrie este înscrisă depunerea pentru digitalizarea administrațiilor publice locale, un concept integrat care presupune ca la nivelul fiecărei comune, oraș, consiliu județean din teritoriu să fie creată o bază tehnică integrată, pe limbaj local, conectată cu administrația publică centrală din România.

Din acest punct de vedere emitem cea mai simplă aplicație pentru o finanțare din ultimii 34 de ani, în doar cinci pași. Trebuie să treacă fiecare primărie numele primarului, numele primăriei și reprezentantului legal, și automat poate să intre în această competiție în care primăriile de comună vor primi până la 65.000 de lei, iar primăriile de oraș și consiliile județene până la 175 de mii, respectiv 250 de mii de lei.

Principalul scop e să creăm un limbaj tehnic comun, să asigurăm securitatea cibernetică inclusiv la nivel local, să asigurăm zona de site, de servicii publice online, inclusiv pentru localitățile rurale care poate încă n-au avut ocazia sa se digitalizeze, și mai ale conexiunea acestora cu marele baze de date și servicii publice de la nivel central. Și, mai important, crearea unui standard. De la nivelul primăriei Prundu Bârgăului, până la primăria Cluj-Napoca sau București, oamenii să știe că pot să intre în acel format unic de site în care ei vor putea să obțină documente, fără să trebuiască să scrie cu pixul pe hârtie, și după asta să le încarce doar completând în pagini care sunt deschise, sunt intuitive, introduc datele lor, o adresă de mail și trimițând către acea primărie. Vor putea să aibă acces la cele mai importante servicii publice de bază, fără să fie nevoie să meargă la primărie.

E un pas foarte mare. În prima etapă avem 1.000 de primării și consilii județene, urmând ca la finalul acestui an să mai deschidem o nouă sesiune de finanțare pentru alte 1.000 de primării din România.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Goana după cumpărături și cadouri. Cum se circulă în marile orașe cu câteva zile înainte de Crăciun

Instalarea echipamentelor pentru cloudul guvernamental s-a încheiat. Locația centrului de date STS

Anunțul lui Ciolacu privind retragerea de la negocieri i-a luat prin surprindere pe membrii PSD. Rafila: „Nu știu despre ce este vorba”

Iarnă fără contracte de deszăpezire. Soluția găsită de unii primari pentru a face economie la buget. „E o idee bună, dacă nu ninge”

Partenerii noștri