Live

Ministerul de Externe: În vama Kulata coada de mașini a „scăzut” la 3 km și se așteaptă 3 ore. De ce durează atât de mult

Data actualizării: Data publicării:
Coada de kilometri la vama Bulgaria - Grecia. Foto: Forum Grecia

Ministerul de Externe a revenit sâmbătă cu o serie de precizări privina aglomerația din vama bulgară Kulata, la trecerea frontierei cu Grecia. Potrivit informațiilor furnizate de Ambasada României la Sofia, coada de mașini din vama Kulata a scăzut de la 12 kilometri, cu șase ore timp de așteptare, în timpul zilei, la 3 kilometri, cu trei ore de așteptare, spre seară. Blocajul este cauzat de faptul că autoritățile grecești testează toți cetățenii non-UE împotriva coronavirusului, precizează MAE.

ACTUALIZARE 21.15 Coloana de autovehicule care aşteaptă să treacă graniţa între Bulgaria şi Grecia a „scăzut” la aproximativ 3 kilometri, timpul de aşteptare fiind de 3 ore, a informat, sâmbătă seara, Ministerul Afacerilor Externe.

„Potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii Ambasadei României la Sofia, precum şi ai oficiului consular de la Salonic aflaţi la faţa locului, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 3 kilometri, timpul de aşteptare fiind de 3 ore. De asemenea, la acest moment sunt operaţionale două benzi pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE şi o bandă pentru autoturisme din state non-UE", a precizat sursa citată.


Românii care vor să-și petreacă vacanța în Grecia sunt nevoiți să aștepte din nou ore în șir, la cozi kilometrice, pentru a trece granița din Bulgaria prin frontiera Kulata – Promachonas. Ministerul român de Externe informează că reprezentanții Ambasadei României la Sofia, precum și ai oficiului consular de la Salonic sunt prezenți în punctul de frontieră pentru a se asigura că cetățenii români primesc asistență consulară, dacă este cazul.

„Potrivit informațiilor comunicate de Ambasada României la Sofia, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ 6 ore. Aglomerația din punctul de frontieră este generată de faptul că autoritățile elene testează toți cetățenii statelor non-UE”, arată MAE sâmbătă într-un comunicat.

Ministerul mai precizează că, în urma demersurilor efectuate de partea română, autoritățile elene au reluat procedura de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE.

„De asemenea, la acest moment, procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfășurate simultan pe patru fluxuri, iar procedurile de testare de către trei echipe”, se mai menționează în comunicat.

Ministerul de Externe reamintește că, potrivit datelor oficiale comunicate de autoritățile locale, ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.

De asemenea, MAE menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Recomandări MAE

Pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că este important ca cetățenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 48 de ore anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. 

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Informații detaliate în limba română sunt disponibile și pe site-ul MAE https://www.mae.ro/node/51914. Aceste informații sunt actualizate în funcție de elementele comunicate, potrivit MAE.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care sunt insulele din Grecia afectate de incendii în acest moment. Precizările MAE pentru turiștii români aflați în regiunile afectate

De la 1 iunie, masca nu mai e obligatorie nicăieri în Grecia

Fenomene extreme în Grecia. Atenţionare de călătorie MAE pentru românii aflaţi sau care vor să plece în această ţară

Accesul în bisericile din Grecia va fi restricționat pentru nevaccinați

Partenerii noștri