Mii de ucraineni au fugit de război și au venit în România. Bărbații și-au adus familiile până la graniță și apoi s-au întors să lupte
Mii de refugiați ucraineni au intrat în România prin punctele de frontieră, iar traficul în vămi în ultimele ore a crescut cu 120%. Oamenii și-au luat familiile și câteva lucruri și au fugit din calea războiului. Voluntarii prezenți acolo au fost martori la momente emoționante în care familiile s-au despărțit, deoarece bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să plece din Ucraina. CNSU a comunicat, vineri, că aceste persoane vor fi exceptate de la măsura carantinei.
Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție
Rușii au bombardat un centru comercial din Ucraina
Zelenski, după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev: Îmi vine să-l omor pe Putin
Vama Siret, din județul Suceava, este punctul de frontieră pe unde au intrat cei mai mulți ucraineni. Ieri au sosit în România de două ori mai multe persoane din țara vecină decât într-o zi normală. Și au continuat să intre și peste noapte prin punctul de frontieră.
"Ce să vă spun mi-au rămas părinții operați amândoi și mi-e greu să trec, așa să îi las acolo".
"Mult am așteptat, cam 17 ore, nu am dormit".
"Nu știu dacă m-au impresionat foarte tare cei care pleacă., m-au impresionat cei care s-au întors să lupte pentru Ucraina."
Voluntar: "Am văzut foarte multe mame cu copii în brațe. Bărbații au fost opriți de aseară, cei între 18 și 60 ani și sigur că despărțirea aceasta i-a marcat."
La Vama Isaccea, județul Tulcea, zeci de mașini așteaptă în coloană să intre în România. Sunt familii cu copii, care vin la rude sau la prieteni în țara noastră.
Vineri dimineață, aproximativ 100 de oameni au ajuns și cu barja peste Dunăre. Autoritățile locale au anunțat că le vor oferi cazare celor care nu au unde să stea.
Primarul orașului Isaccea a spus, la Digi24, că a și primit solicitări în acest sens și că atât cele 3 pensiuni din oraș, cât și sala de sport sunt pregătite. Este vorba despre aproximativ 60 de locuri de cazare.
Voluntarii care sunt la punctele de frntieră îi așteaptă cu mâncare, apă și ceai cald.
CNSU a aprobat exceptarea de la măsura carantinei a persoanelor care sosesc în România din Ucraina
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o nouă hotărâre, exceptarea de la măsura carantinei a persoanelor care sosesc în România din Ucraina, indiferent dacă vin direct din această ţară sau tranzitează Republica Moldova.
Astfel, prin HCNSU nr.9 se modifică şi completează Hotărârea CNSU nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, în sensul exceptării de la măsura carantinei a persoanelor care ajung în România din Ucraina, indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova.
Măsura a fost adoptată ţinând cont de degradarea situaţiei de securitate din Ucraina şi creşterea însemnată a numărului de persoane care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, precum şi cele care se află în punctele de trecere a frontierei şi intenţionează să intre pe teritoriul naţional.
Florin Cîțu: Cîţu: România este pregătită pentru refugiaţii din Ucraina
Preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu, a declarat vineri că România este pregătită pentru a primi refugiaţi, avansând ca variantă pentru acoperirea cheltuielilor aferente bugetul autorităţilor locale, într-o primă etapă, urmând ca acestea să fie decontate ulterior de Guvern.
"Ştiu că Ministerul Afacerilor Interne pregăteşte documentaţia. România este pregătită. Am avut o discuţie şi în interiorul partidului. La graniţă avem şi preşedinţi de consilii judeţene, şi în Suceava, şi în Maramureş, avem şi primari. Le-am spus că trebuie să fie pregătiţi, să ofere toate condiţiile celor care vin în România, să-i cazeze, să le ofere toate condiţiile ca aceştia să nu sufere. Este un moment dificil. Preşedinţii de consilii judeţene de ieri au luat măsuri. Domnul Gheorghe Flutur (n.r. - preşedintele Consiliului Judeţean Suceava) ştiu că în dimineaţa aceasta se întâlnea iar cu primarii din zonă", a spus Cîţu, vineri, la Senat.
Întrebat dacă vor fi tabere de refugiaţi în nordul ţării, liderul PNL a răspuns: "Nu ştiu dacă vor fi tabere. Trebuie folosite resursele pe care le avem acolo. Sunt pensiuni. În acelaşi timp, nu trebuie să se oprească acolo (n.r. - în nordul ţării). Putem să-i aducem mai jos - şi aici am avut discuţii în PNL cu mai mulţi preşedinţi de consilii, pentru a identifica zone unde ar putea fi transferaţi refugiaţii din Suceava şi Maramureş".
Referitor la costurile pe care le implică primirea refugiaţilor, Cîţu a menţionat că există o varianta ca, la început, să fie suportate de autorităţile locale, pentru ca apoi să fie decontate de Guvern.
"Nu ştiu care va fi varianta, dar pe aceasta o văd eu ca fiind cea mai simplă în acest moment", a adăugat Cîţu.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News