Video Mii de tone de gunoi și deșeuri intră lunar în România sub formă de donații. Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă
Mii de tone de gunoi și deșeuri intră lunar în România sub formă de donații, ceea ce este o problemă extrem de gravă pentru că acestea poluează mediul și pun în pericol sănătatea populației. De la începutul anului au intrat în țară peste 100 de camioane cu gunoaie declarate în acte bunuri second-hand sau donații.
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Ministrul Mediului, după un weekend marcat de alerte meteo: „Am trecut cu bine peste acest ciclon. Prognoza meteo părea mai gravă”
Schimbări bruște de temperatură: furtuna Ashley aduce un val de aer polar în România
Momentul în care un urs atacă o mașină pe Transfăgărășan. Animalul mușcă geamul unui pasager
Incendiile de pădure din România ar putea fi, în câțiva ani, la fel de puternice ca cele din Grecia
Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: „De cele mai multe ori marfa, care în acte apare ca bunuri second-hand sau donații, intră în țară prin punctele de frontieră Nădlac și Borș. Ajunge în depozite de deșeuri autorizate, unde este sortată, însă de cele mai multe ori fiind neutilizabilă, este aruncată pur și simplu pe câmp, în păduri sau este arsă, provocând poluare masivă.
Țările care trimit cele mai multe deșeuri sub această formă de donații sau produse second-hand în țara noastră sunt Austria, Olanda, Germania și Italia. Ministrul Mediului spune că rețelele de traficanți profită de slăbiciunile sistemului de control. De multe ori, TIR-urile ajung în țară în weekend sau în timpul sărbătorilor legale, atunci când comisarii gărzii de mediu lipsesc sau sunt în număr insuficient pentru controale amănunțite.
Cele mai multe deșeuri care intră în România sub această formă sunt deșeuri de haine și textile uzate, încălțăminte, vehicule scose din uz. deșeuri de aparatură electrică și electronică, disimulate în echipamente electrice și electronice, în special panouri fotovoltaice. Sunt de multe ori amestecate cu deșeuri periculoase, cum ar fi acumulatori uzați”.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News