Mihai Fifor: Instalația de la Deveselu nu încalcă tratatul INF
Scutul antirachetă de la Deveselu nu încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, a dat asigurări Mihai Fifor, fost ministru al Apărării. El a reamintit că instalația este una defensivă. Declarațiile au fost făcute după ce Rusia a anunțat oficial că vrea distrugerea scutului din România. Totodată, el a spus că „nu este cazul să discutăm despre potențialul pericol legat de starea de securitate a României”.
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
„E același tip de retorică. Este modul obișnuit al Rusiei de a discuta această problemă, dar eu cred că cel mai important și orice discuție vizavi de acest subiect trebuie să plece de la definirea, încă o dată și încă o dată subliniată cu toată forţa, asupra faptului că ce avem la Deveselu reprezintă o capacitate care nu e, și repet, nu este ofensivă. E un scut antibalistic și nu are niciun potențial de amenințare față de Rusia”, a spus Mihai Fifor, fost ministru al Apărării, într-o intervenție telefonică la Digi24.
„România este în NATO și în cadrul Alianței se integrează în politica și strategia de apărare și de descurajare ale alianţei pe întregul flanc estic. România are un rol foarte important la Marea Neagră, e cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră, într-o regiune complexă, cu Rusia care se întărește în Crimea, am văzut că acolo sunt dispuse capacități de luptă tot mai sofisticate. E firesc ca NATO să se gândească la măsuri de descurajare și apărare pe flancul estic, prin exerciții, înzestrare, lucruri pe care le vedem în practică în fiecare an”, a adăugat Fifor.
„Revenind la capacitatea de la Deveselu, aș vrea să subliniez din nou: e o capacitate antibalistică, o capacitate care nu are nimic de-a face cu o instalaţie ofensivă, ci dimpotrivă, una defensivă”, a precizat el.
De asemenea, Mihai Fifor a declarat că rachetele MK41 nu încalcă tratatul INF.
„Categoric nu (este încălcat tratatul INF, n.red.). Cum spunea Teodor Meleşcanu ieri, se va construi un răspuns împreună cu aliații la această retorică și cu siguranță se va răspunde în perioada următoare. Nu, instalația de la Deveselu nu încalcă tratatul”, a subliniat fostul ministru al Apărării.
El a adăugat că nu este cazul ca românii să fie speriați prin faptul că Deveselu ar putea fi o țintă rusească: „România e membru NATO, e un partener strategic pentru SUA și am respectat acest parteneriat și suntem respectați pentru cum ne îndeplinim atribuțiile în Alianță și în parteneriatul cu SUA. Avem o politică foarte clară pe flancul estic, dar nu cred că e cazul să discutăm despre potențialul pericol legat de starea de securitate a României”.
În ceea ce privește ieșirea Rusiei și a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), Fifor a spus că „este important să vedem rezultatul ministerialei NATO de la Bruxelles”.
„Cu siguranță aceste subiecte vor fi luate în discuție și acolo, iar poziția Alianței va fi cât se poate de clară și sunt convins că în zilele următoare vom vedea o poziție a Aliantei prin vocea lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO”, a menționat Mihai Fifor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News