Live

Video Metoda prin care hackerii îi înșeală pe români. Specialist în securitate cibernetică: „Atacatorii nu intră în dispozitivele noastre”

Data actualizării: Data publicării:
Românii cad tot mai des în capcana hackerilor. Foto: Getty Images

Zeci de români au picat în capcana hackerilor la început de an. Metoda o reprezintă șantajul cu presupuse imagini compromițătoare. Pentru că atacatorii cibernetici sunt extrem de atenți la detalii, tot mai multe persoane pică în plasă. Românii se regăsesc în topul europenilor vizați de astfel de atacuri.

Într-un mesaj recent atacatorii încearcă să obțină peste 1.200 de dolari, în monedă virtuală, de la români. Și este doar un exemplu. 

Foto: Captură Digi24

Silviu Stahie - specialist în securitate cibernetică: "În esență, trimit email-uri în numele noastre, falsifică adresa noastră de email. Genul acesta de email pare să fie un replay la un mail pe care noi l-am trimis. Noi nu l-am trimis, dar când vine un replay de la un serviciu de încredere are mult mai multe șanse să treacă de securitatea existentă".

În mesaje se spune că s-au folosit de camera video a laptop-ului sau a calculatorului ca să înregistreze imagini compromițătoare, imagini pe care urmează să le trimită către toate persoanele de contact ale victimei dacă nu se face plata. Nu este o metodă nouă, dar este una pe care infractorii cibernetici au îmbunătățit-o.

Cum acționează hackerii

Noile mesaje sunt mai greu de depistat ca fiind clar o înșelătorie. Înainte existau foarte multe greșeli gramaticale pentru că mesajele erau traduse automat din limba engleză. Acum însă, mesajul pare făcut special pentru țara noastră pentru că sunt mai lungi, mai explicite și mult mai bine scrise.

De altfel, românii sunt în top 3 europeni vizați de cele mai multe astfel de atacuri.

Silviu Stahie - specialist în securitate cibernetică: "Atacatorii nu intră în dispozitivele noastre, dar au prins breșe de securitate în care au găsit parole adevărate pe care noi le folosim zi cu zi. Nu prezintă amenințare pentru noi decât dacă alegem să plătim".

Indivizii din spatele mesajelor sunt greu de prins. Cer plata în monezi virtuale pentru a li se pierde urma și nu acționează singuri, ci sunt deja organizați în grupări infracționale.

"Se folosesc de IP-uri de calculatoare din România dar asta nu înseamnă neapărat că atacatorii sunt de aici. Preferă să folosească infrastructura din țara respectivă pentru a trece de protecția folosită de sisteme", explică specialistul în securitate cibernetică.

Polițiștii au fost sesizați, anul trecut, în peste 20 de astfel de cazuri în care românii au plătit. Păgubiții ar putea însă să fie în număr mult mai mare. Dacă primiți astfel de mesaje, specialiștii în securitate cibernetică vă recomandă să le marcați ca spam, să le ștergeți și să nu răspundeți în nici un fel acelei adrese de email.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii l-au descoperit pe românul care a câștigat milioane, dar a pierdut totul: ”A rămas fără bani, dinți, soție și copil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackeri sprijiniți de China au furat documente militare din Filipine. Cum au reușit infractorii cibernetici să sustragă actele

Şeful DNSC: Tot mai mulţi români cad victime înşelăciunilor online. Ce măsuri pot fi luate pentru evitarea acestor probleme

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, concluzii la sfârșit de an. Care au fost principalele provocări din 2024

Hackeri pro-ruși au lansat un atac cibernetic împotriva Ministerului de Externe al Italiei și a aeroporturilor din Milano

Partenerii noștri