Live

Video Marina SUA a folosit sistemul Aegis, similar celui de la Deveselu, pentru a intercepta rachetele iraniene. Ce rată de succes a avut

Data actualizării: Data publicării:
Interceptor antirachetă lansat de pe un distrugător Aegis american din Marea Mediterană. Sursa gif: X/Flota a 6-a a Marinei SUA.

Marina SUA a anunțat marți seara că două distrugătoare americane aflate în Marea Mediterană au interceptat „mai multe rachete balistice” - dintr-un total de aproape 200 - lansate de Iran asupra Israelului în timpul atacului din 1 octombrie. Cele două distrugătoare sunt de tip „Aegis”, în sensul că au același sistem antirachetă ca cel folosit de scutul de la Deveselu din România.

„Distrugătoarele purtătoare de rachete ghidate USS Cole (DDG 67) și USS Bulkeley (DDG 84) din cadrul Flotei a 6-a a Statelor Unite, staționate în Estul Mării Mediterane, au angajat mai multe rachete balistice iraniene pentru a apăra Israelul”, se arată într-un comunicat publicat de Flota a 6-a a Marinei SUA.

US Navy a publicat, de asemenea, două întregistrări care arată lansarea a doi interceptori antibalistici împotriva rachetelor iraniene.

„Ambele distrugătoare sunt dotate cu sistemul de armament Aegis, destinat apărării împotriva rachetelor balistice și erau staționate în estul Mării Mediterane de către SUA în anticiparea atacului iranian”, conform comunicatului Flotei a 6-a a Statelor Unite.

„Se presupune că mai multe rachete au fost angajate cu succes de această dată” se mai arată în comunicat.

Oficialii SUA nu au precizat ce înseamnă „mai multe rachete”. Într-o declarație făcută marți, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder a menționat că distrugătoarele Aegis din Mediterana au lansat „o duzină” (practic, 12 - n.r.) de interceptori antirachetă în atacul în care iranienii au folosit aproape 200 de rachete balistice.

Ryder a spus că „nu se știe” dacă interceptorii antirachetă au doborât vreo rachetă iraniană dar a adăugat că toate cele aproape 200 de rachete care au țintit Israelul au fost lansate din Iran.

Comparativ, în atacul din primăvară asupra Israelului au fost lansate rachete și drone atât dinspre Iran cât și dinspre Yemen. Cu acea ocazie, SUA anunțau folosirea în premieră a sistemelor antirachetă Aegis ale distrugătoarelor USS Arleigh Burke și USS Carney pentru a intercepta rachete iraniene.

Oficialii americani au declarat, sub protecția anonimatului, că în atacul din aprilie au fost interceptate cu succes între 4-6 rachete balistice iraniene.

Ce fel de interceptori antirachetă folosiți de Marina SUA sunt instalați la Deveselu

Sistemul Aegis este același cu cel instalat la Deveselu România, cunoscut și sub numele de „Aegis Ashore”, în sensul că cel din țara noastră reprezintă o variantă „terestră” a sistemului naval cu același nume. Variante similare sunt instalate în Hawaii și Polonia.

Un sistem Aegis Ashore instalat în Hawaii lansează o rachetă SM-3 în cadrul unui test antirachetă. Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Citește și: SUA anunță că scutul de la Deveselu va fi întărit. Va deveni mult mai puternic și mai capabil să depisteze rachetele inamicilor

Sistemul Aegis folosește interceptori SM-3 (aflați și la Deveselu), capabil să intercepteze rachete balistice intercontinentale în timpul „traiectoriei” acestora din exosferă (straturile superioare ale atmosferei). De asemenea, conform publicației de specialitate War Zone, sistemul Aegis folosește și interceptori SM-6 capabili să intercepteze atât rachete balistice cât și hipersonice, în faza terminală a traiectoriei acestora.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a refuzat să precizeze dacă în atacul din 1 octombrie navele Aegis ale Marinei SUA au folosit interceptori antirachetă SM-3 - similari celor de la scutul de la Deveselu - sau SM-6 pentru a angaja rachetele iraniene trase asupra Israelului. Oficialii americani și israelieni au precizat că atacul cu rachete iraniene din 1 octombrie a provcat „daune minime la sol”.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un top general NATO dezvăluie cât de avansat este programul iranian de înarmare. „Au peste 3.000 de rachete balistice”

„Statele arabe din Golf susțin Palestina, însă nu s-ar supăra să vadă Israelul confruntând Iranul”

CIA vrea să recruteze informatori în Coreea de Nord, Iran și China

Ciucă, întrebat dacă poate izbucni Al Treilea Război Mondial: „Este cea mai mare tragedie pe care oamenii pot să o trăiască”

Partenerii noștri